Przywitaj sezon na cukinię i bakłażan z marką WINIARY!


Przywitaj sezon na cukinię i bakłażan z marką WINIARY!
2017-07-10
Przywitaj sezon na cukinię i bakłażan z marką WINIARY!

Już teraz warto wykorzystać to, co oferuje nam lato. Zaopatrzmy się zatem w zdrowe warzywa, które powinniśmy jeść jak najczęściej, a teraz możemy w nich przebierać do woli. Możliwości jest wiele, jednak w tym sezonie w roli głównej występują cukinia i bakłażan – podłużne skarbnice obiadowych inspiracji. Zachęcamy do wypróbowania pysznych i kreatywnych pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni.

Nie tylko pyszne, ale i pełne cennych właściwości

Choć cukinia wygląda niepozornie, to kryje w sobie całą moc składników odżywczych. Potas korzystnie wpływający na układ krążenia, prowitaminę A działającą dobroczynnie m.in. na wzrok i naszą skórą, a także kwas foliowy wspierający układ nerwowy. Poza witaminami i składnikami mineralnymi posiada również błonnik. Możemy ją wykorzystać do przygotowania apetycznych zup, makaronów, leczo czy omletów. Doskonałą parę tego sezonu stanowi jednak z bakłażanem. To warzywo wyróżnia się oryginalną barwą i nie ustępuje pod względem zawartości cennych substancji. Można go piec, zawijać, nadziewać, grillować… A gdy spotka się z cukinią, powstają prawdziwe kulinarne cuda!

Zaskocz bliskich oryginalną tartą!

Proponujemy przygotować przepyszny obiad z piekarnika, czyli tartę z cukinią, bakłażanem i marchewką, która łączy w sobie nowoczesną formę i tradycyjne nadzienie. Przekonaj się, jak doskonale smakują warzywa zatopione w sosie serowym. Pycha!

Składniki:

Ciasto

Mąka krupczatka lub tortowa (250g)

Jajko (1 sztuka)

Masło - zimne (150g)

Sól (pół łyżeczki)

Rozmaryn suszony (2 łyżeczki)

Farsz

WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie serowym (2 opakowania)

Śmietana (400ml)

Cukinia (2 sztuki)

Bakłażan (2 sztuki)

Marchewka (2 sztuki)

Marchewka – gruba i długa (2 sztuki)

Ocet balsamiczny (3 łyżki)

Oliwa (3 łyżki)

Pieprz (do smaku) 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy ciasto – mąkę przesiewamy na blat, usypując stożek. Dodajemy masło i sól, po czym siekamy całość nożem. W zagłębienie w mące wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało kleić, możemy dodać łyżkę wody. Następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Obieramy marchewkę i kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 mm. Bakłażana i cukinię przygotowujemy w ten sam sposób, pamiętając, że plastry muszą być jednakowej wysokości. Gotowe plastry warzyw mieszamy z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i odrobiną soli. Marynujemy przez 30 minut. Wracamy do ciasta – wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na szerokość blaszki do pieczenia (ok. 30 cm). Wykładamy blaszkę ciastem, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przygotowujemy WINIARY Pomysł na kurczaka w sosie serowym, zmniejszając ilość wody do 100 ml na dwa opakowania – dzięki temu konsystencja sosu będzie gęstsza. Zalewamy sosem podpieczoną wcześniej tartę do połowy wysokości brzegów. Warzywa odcedzamy i układamy w pionie po okręgu skórką do góry, zatapiając 2/3 wysokości w sosie. Tak przygotowaną tartę pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kolorowy i smakowity obiad gotowy do podania!

Cukinia i bakłażan z grilla? Jesteśmy na tak!

Przełom wiosny i lata to nie tylko sezon na cukinię i bakłażana, ale również na powracające po długiej zimie grillowanie. Nabieramy wtedy ochoty na wrzucenie na ruszt czegoś niebanalnego. Warzywa stanowią świetny dodatek do dań mięsnych, i są alternatywą dla zwolenników lekkich przekąsek z grilla. Polecamy przygotować zestaw idealny: plastry cukinii i bakłażana, pieczone na ruszcie z oliwą z oliwek i Ziarenkami Smaku. Spróbuj już dziś!

Składniki

 

Przyprawa ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY (1 łyżka)

Cukinia (1 sztuka)

Bakłażan (1 sztuka)

Oliwa z oliwek (3 łyżki)

Pieczarki duże (12 sztuk)

Serek camembert (1 sztuka)

Sól (1 szczypta)

Sposób przygotowania

Cukinię i bakłażana kroimy w plastry o długości 1 cm, delikatnie solimy i pozostawiamy na 30 minut. Wycieramy plastry cukinii i układamy na rozgrzanym ruszcie, oprószamy przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY i skrapiamy oliwą. Oczyszczamy pieczarki i wykręcamy trzonek, po czym także posypujemy przyprawą ZIARENKA SMAKU. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez ok. 10 minut z obu stron. Serek kroimy w kostkę i wkładamy w kapelusze pieczarek. Grillujemy do momentu, gdy ser się rozpuści. To proste i pyszne!

Po więcej inspiracji na pyszne potrawy z cukinią i bakłażanem w rolach głównych zapraszamy na www.winiary.pl

 

 

Nadesłał:

IP1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl