Puszyste pappardelle z kiełbasą
Pappardelle to puszysty makaron, który świetnie nadaje się do sosów. Jeśli połączymy go z kiełbasą i borowikami, wyjdzie oryginalne danie, które nasyci najbardziej wymagających smakoszy.
Ten płaski makaron cięty jest na długie, szerokie wstążki, a jego nazwa pochodzi od włoskiego „pappare co oznacza „pożerać”. Jeśli jesteśmy więc głodni, spróbujmy kompozycji z królową kiełbas w ofercie Madej Wróbel - kiełbasą głogowską z szynki. Kiełbasa ta zawiera 90% mięsa i ma bardzo wyrazisty smak. Takie danie, podane z sosem z borowików z pewnością zaspokoi nawet największy głód.
Ta potrawa to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
PAPPARDELLE Z KIEŁBASĄ GŁOGOWSKĄ Z SZYNKI I BOROWIKAMI
Składniki na 4 porcje
Kiełbasa głogowska z szynki Madej Wróbel 300 g
Makaron pappardelle 400 g
Śmietana 0,5 l
Cebula 1 sztuka
Białe wino 80 ml
Borowiki mrożone 250 g
Ząbek czosnku
Oliwa truflowa
Kilka gałązek natki pietruszki
Parmezan
Przekrój kiełbasę w poprzek, a następnie w księżyce.
Ugotuj makaron al dente i odstaw na bok.
Pokrój borowiki w plasterki i wrzuć je na gorącą oliwę.
Dodaj kiełbasę, a na koniec posiekaną cebulę z czosnkiem.
Smaż około 3 minut, aż kiełbasa zacznie pachnieć.
Dolej białe wino, potem śmietanę i natkę pietruszki.
Dopraw solą i pieprzem.
Połącz sos z gorącym makaronem.
Skrop oliwą truflową i zachwycaj się aromatem całego dania.
https://www.youtube.com/watch?v=hXBQswvHm-0
Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw. Firma zatrudnia 1300 osób, a jej produkty są dostępne w kraju i za granicą.