Puszysty jabłecznik z ciasteczkami McVitie’s i bitą śmietaną


Puszysty jabłecznik z ciasteczkami McVitie’s i bitą śmietaną
2017-08-31
Jabłko to najbardziej popularny owoc w Polsce. Z pewnością jego dużym plusem jest fakt, iż na sklepowej półce gości przez cały rok. Zrobisz z nich przecier, sok, deser, placki czy wzbogacisz danie mięsne.

My dzisiaj proponujemy prosty przepis na puszysty jabłecznik w nowej odsłonie bo z owsianymi ciasteczkami McVitie’s Oat Crunch Milk Chocolate i bitą śmietaną. Ciasto będzie idealnym dopełnieniem niedzielnego rodzinnego obiadu czy przyjęcia u znajomych.

Lista zakupów:

Składniki na ciasto:

  • 125 g (8 – 9 ciastek) McVitie's Oat Crunch Milk Chocolate
  • 4 jabłka (ok. 750 g)
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • odrobina mielonego cynamonu
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka (średniej wielkości)
  • 280 g mąki
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 75 g cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki mleka
  • tłuszcz i mąka do formy
  • jednorazowy rękaw cukierniczy

Wartość kaloryczna na porcję:

ok. 500 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 24 g, węglowodany: 57 g 

Przygotowanie:

Ilość porcji: ok.12

Przygotowanie: 75-90 minut

Zacznij od obrania jabłek, pokrojenia ich w ćwiartki i usunięcia gniazd nasiennych. Następnie przy pomocy noża ponacinaj lekko wypukłą część owoców i skrop sokiem z cytryny. Rozdrobnij 125 g ciastek McVitie’s Oat Crunch Milk Chocolate. Do miski włóż kolejno tłuszcz, sól, cynamon, cukier i cukier wanilinowy i utrzyj całość mikserem na kremową masę. Dalej dodawaj do masy pojedynczo jajka, cały czas mieszając całość. W oddzielnym naczyniu umieść i wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Do masy z tłuszczem, cukrem i cynamonem najpierw dodaj kwaśną śmietanę, a następnie mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone wcześniej ciastka i ponownie zamieszaj. Otrzymane ciasto rozlej równomiernie w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie zatrzaskowej (26 cm Ø). Pora na wykorzystanie jabłek. Poukładaj na cieście owoce, jedno koło drugiego, w ten sposób, aby ponacinane części pozostawały widoczne na wierzchu ciasta. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika, i piecz przez 60–70 minut (piekarnik elektryczny: 175 °C/ z termoobiegiem: 150 °C/ piekarnik gazowy: patrz informacja od producenta). Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Jabłecznik McVitie’s świetnie smakuje z bitą śmietaną domowej roboty! Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego ciasta wystarczy, że ubijesz mikserem na gęstą płynną masę cukier puder i mleko. Następnie przelejesz ją do rękawa cukierniczego, obetniesz dolną końcówkę i dowolnie udekorujesz ciasto. Życzymy smacznego! 

Nadesłał:

Paulina Rucińska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl