Pyszny prezent na Dzień Ojca? Sprawdź przepisy na ciasta z Oreo!
Dzień Taty zbliża się wielkimi krokami. Aby okazać wdzięczność i miłość tacie oraz sprawić, by poczuł się naprawdę wyjątkowo, nie potrzebne są kosztowe prezenty.
Dzień Taty zbliża się wielkimi krokami. Aby okazać wdzięczność i miłość tacie oraz sprawić, by poczuł się naprawdę wyjątkowo, nie potrzebne są kosztowe prezenty. W tym szczególnym dniu najważniejsza jest pamięć oraz gesty, które pokażą mu, jak ważny jest w życiu swojego dziecka. To może być wspólnie spędzony czas, który jest bezcenny albo własnoręcznie przygotowana niespodzianka, np. pyszne ciasto na bazie kultowych ciastek Oreo!
Warszawa, czerwiec 2020 r. – Tata to pierwszy autrytet dziecka. To osoba, która uczy jeździć na rowerze, pomaga wyjaśniać skomplikowane zjawiska i najlepiej doradza w potrzebie. Jest silnym wzorcem szeroko pojętej męskości, kompanem do wspólnych zabaw, troskliwym opiekunem i osobą, która daje maluchowi poczucie bezpieczeństwa. 23 czerwca to idealny pretekst do tego, aby podziękować mu za to wszystko. I nie chodzi o kupowanie drogich upominków, a najprostsze, ale płynące prosto z serca gesty, takie jak wspólne upieczenie ciasta i rozkoszowanie się nim na kanapie przy oglądaniu ulubionego filmu.
Marka Oreo przygotowała 3 przepisy na wyjątkowo pyszne ciasta, których przyrządzenie sprawi masę radości, a smak zachwyci każdego tatę!
BROWNIE Z PEANUT BUTTER OREO
Brownie z mocą masła orzechowego to superbrownie! Ciasteczka Peanut Butter Oreo umożliwiają przygotowanie prostego deseru wybrzmiewającego symfonią smaków!
Składniki (przepis na 36 mini porcji):
· ciasteczka Peanut Butter Oreo – 1 opakowanie 154g
· gorzka czekolada – 185g
· masło (nie solone) – 185g
· jaja – 3
· cukier puder – 275g
· mąka tortowa – 85g
· kakao – 40g
Sposób przygotowania:
1. Dawaj czadu! Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 20cm kwadratową blachę papierem do pieczenia.
2. Podgrzej czekoladę i masło w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie aż się roztopią, a następnie odstaw masę, żeby się schłodziła.
3. Wymieszaj jaja i cukier w pojemnej misce, ubij do powstania puszystej masy.
4. Dodaj czekoladową masę do jaj. Mąkę i kakao dosyp przez sito, a następnie ponownie wymieszaj.
5. Skrusz ciasteczka Peanut Butter Oreo na ok. cztery kawałki.
6. Powoli mieszaj masę, dodając kawałki ciasteczek.
7. Wlej masę do blachy i piecz przez 25 minut aż wierzchnia warstwa będzie chrupka, a środek miękki.
Wartość odżywcza jednej porcji (1 blacha to 36 porcji, porcja to 35,5 g):
kalorie – 128, tłuszcze nasycone – 4g, błonnik – 0,4g, białko – 2g, tłuszcze – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,3g
CIASTO „ROCKY ROAD” Z OREO
Ciasteczka Oreo to wspaniała baza do niezapomnianego bloku czekoladowego – łatwego w przygotowaniu, bez pieczenia. Efekt „WOW” gwarantowany!
Składniki (przepis na 16 mini porcji):
· ciasteczka Oreo Original – 100g
· suszone morele, pocięte na kawałki – 25g
· masło – 60g
· czekolada mleczna – 150g
· złocisty syrop (golden syrup) – 150g
· małe marshmallows – 20g
· rodzynki sułtanki – 25g
Sposób przygotowania:
1. Masło, czekoladę i złocisty syrop umieść w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie do momentu, aż składniki utworzą piękną masę.
2. Podziel w rękach na ćwiartki każde ciasteczko Oreo.
3. Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki (morele, marshmallows, rodzynki i poćwiartowane Oreo).
4. Dodaj masę z czekolady, masła i syropu do suchych składników, a następnie wymieszaj.
5. Przełóż powstałą mieszankę do kwadratowej (ok. 15 cm) blachy do pieczenia, uprzednio wysmarowanej masłem.
6. Teraz czas na relaks! Schłodź przysmak w lodówce przez 2 godziny lub do momentu ścięcia.
7. Potnij na kwadraciki.
Wartości odżywcze w jednej porcji (1 blacha to 16 porcji):
kalorie – 124, tłuszcze nasycone – 4,1g, błonnik – 0,2g, białko – 1g, tłuszcz – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,2g
SERNIK OREO
Wystarczy skruszyć Twoje ulubione ciasteczka Oreo, aby stworzyć jeszcze pyszniejszy sernik!
Składniki (przepis na 16 porcji):
· ciasteczka Oreo Original, przedzielone na pół – 36 ciasteczek
· masło – 75g
· twaróg, rozdrobniony – 680g
· cukier – 150g
· kwaśna śmietana – 230g
· jaja – 4
· ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Skrusz 26 ciasteczek Oreo (bez kremu), uzyskując konsystencję bułki tartej; pozostałe 10 ciasteczek grubo posiekaj. Wymieszaj skruszone ciasteczka z masłem, a powstałą masę ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24cm.
3. Zmiksuj w dużej misie twaróg z cukrem. Dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii; dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kolejno jajka, mieszając powoli po każdym, na gładką masę. Dodaj posiekane ciasteczka i wlej do tortownicy.
4. Włóż do piekarnika na 55-60 min. lub do momentu, aż środek będzie lekko ścięty. Przeciągnij nożem wokół krawędzi tortownicy, aby poluzować ciasto; ostudź przed zdjęciem obręczy.
5. Teraz czas na relaks! Schłodź w lodówce 4 godziny przed podaniem.
Wartość odżywcza jednej porcji (sernik składa się z 16 porcji):
Kalorie – 360, tłuszcze nasycone – 15g, błonnik – 1g, białko – 6g, tłuszcz –