Ręcznie robione kopytka ziemniaczane ze szpinakiem i czosnkiem


Ręcznie robione kopytka ziemniaczane ze szpinakiem i czosnkiem
2012-07-11
Większości z nas kopytka ziemniaczane kojarzą się z dzieciństwem, bardzo ciepło wspominamy babcine kopytka polane masełkiem z bułką tartą i posypane cukrem lub cynamonem. Dziś kopytka ziemniaczane wydają się troszkę zapomnianą potrawą.

Czas to zmienić, ponieważ kopytka z ziemniaków mogą być podstawą wielu dań, a można je przyrządzić na 100 sposobów.


Kopytka ziemniaczane na słodko zazwyczaj serwowane są z bułka tartą, cukrem czy też cynamonem. Wytrawną wersję kopytek serwujemy zazwyczaj ze skwarkami lub przeróżnymi sosami, np. pieczeniowym.

Dziś firma Jawo proponuje wszystkim smakoszom ręcznie robione kopytka ziemniaczane w zupełnie nowej odsłonie - ze szpinakiem i czosnkiem. Szpinak – koszmar dzieciństwa – wielu osobom, gdy już dorosną – przestaje się źle kojarzyć i zaczyna naprawdę smakować. I bardzo dobrze, ponieważ zawiera on dużo witamin i składników mineralnych, a także całkiem sporo łatwo przyswajalnego żelaza. Jest niskokaloryczny, a znajdziemy w nim m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, kwas foliowy oraz wiele witamin z grupy B oraz witamin E, K, czy C. To niecodzienne połączenie kopytek ziemniaczanych z lekkim i zdrowym szpinakiem z czosnkiem tworzy w efekcie oryginalną i zaskakującą wykwintnym smakiem potrawę. Możemy ją szybko przygotować w ramach codziennego obiadu, możemy też podać ją na uroczystą kolację.

Do przygotowania dania potrzebować będziemy:

- 1 op. kopytek ziemniaczanych Jawo
- 400 g szpinaku liściastego mrożonego
- 8 ząbków czosnku
- 50 g masła
- 100 ml śmietany 12% do zup i sosów
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie szpinaku jest bardzo proste – wystarczy bowiem podsmażyć rozmrożony szpinak na maśle, dodając do niego świeżo roztarty czosnek. Po kilku minutach należy dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku i całość dusić, mieszając – około 6 min. Bardzo ważne, aby nie używać do tego metalowych sztućców, gdyż szpinak bardzo łatwo przejmuje metaliczny posmak. Na zakończenie wystarczy gorący szpinak wyłożyć na ugotowane w międzyczasie kopytka - sukces kulinarny gwarantowany. Smacznego!

Więcej przepisów na stronie www.jawo.pl

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl