Rewolucja w beztłuszczowym gotowaniu


Rewolucja w beztłuszczowym gotowaniu
2012-07-06
Gotowanie to wielka przyjemność nie tylko dla wytrawnych kucharzy, ale przede wszystkim dla smakoszy potraw. Aby wraz z ucztą dla podniebienia zafundować sobie odżywczy i zdrowy posiłek, uwagę warto zwrócić nie tylko na to, z jakich produktów będzie on się składał, ale w czym go przyrządzimy.

Czy oprócz nowoczesnych parowarów i żeliwnych brytfann znajdziemy naczynia, w których przygotujemy smaczne, beztłuszczowe dania?


Wybór pada na produkty ceramiczne, które popularność zyskały już w czasach starożytnych. I to nie tylko ze względu na dostępność surowca, ale przede wszystkim na walory smakowe i zdrowotne, jakie niosło ze sobą przygotowywanie w nich potraw. Dziś, bez wątpienia tzw. garnki rzymskie przeżywają swój renesans. A to dlatego, że można w nich upichcić soczyste, pełne aromatu oraz smaku potrawy… i to no dodatek bez grama tłuszczu. 

 

Piecznie na wodzie

W odpowiedzi na rosnącą świadomość zdrowego stylu życia marka Dafi wprowadziła na rynek garnek ceramiczny zwany Naczyniem Beztłuszczowym. Na czym polega jego fenomen? Wszystko opiera się o działanie wody, a dokładniej o jej obieg zarówno w naczyniu, jak i piekarniku. Przed każdymi pieczeniem garnek należy namoczyć w zimnej, najlepiej przefiltrowanej wodzie. Pory gliny wchłaniają ją, po czym przy stopniowym ogrzewaniu przemieniają w parę. To dzięki niej możemy uzyskać soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz potrawy. I co najważniejsze, do ich przyrządzenia nie trzeba stosować tłuszczu. Mięso, ryby, czy zapiekanki duszą się w sosie własnym. To świetna propozycja dla osób preferujących niskokaloryczną dietę oraz zmagających się wysokim cholesterolem. 

 

Smacznie i zdrowo

W Naczyniu Beztłuszczowym przygotujemy najróżniejsze smakołyki. Można w nim upiec domowy chleb, apetyczną lasagne, o Regulamin, Polityka Prywatności i Polityka Cookies Grupy Kafito