Rewolucyjne ziarenka na polskim rynku
Uprawiana od ponad 5000 lat, a w Europie od XVI wieku. Mowa o kukurydzy, która obecnie jest najczęściej uprawianą rośliną na świecie. Nasuwają się jednak pytanie. Czy nadal jest atrakcyjna, w naszym niezdrowym, złożonym z fast—foodów życiu?
Początki uprawy kukurydzy w Polsce sięgają XX wieku. Jednak dopiero po drugiej wojnie światowej ówczesne władze postanowiły wypromować tą roślinę poprzez zabiegi propagandowe. Osoby starsze z pewnością pamiętają piosenkę Nataszy Zylskiej ,,Kukurydza", puszczaną w radiu, oraz telewizji.
Władze nie tylko koncentrowały się na akcjach promocyjnych, w mediach, ale podejmowały również kontrowersyjne działania, takie jak budowa bloków mieszkalnych w formie kukurydzy. Polityka gospodarcza PRLu doprowadziła do upowszechnienia się tej rośliny. Już wówczas kukurydza, była symbolem nowoczesności , swojego rodzaju oknem na świat. Dlatego społeczeństwo często nie wiedząc nic na temat hodowli, sadziło ją w przydomowych doniczkach.
Dzisiaj uprawa i konsumpcja pomimo upływu wielu lat nadal jest popularna, a nawet idąc z duchem czasu przystosowuje się do obecnych trendów żywieniowych. Dowodem na to może być, rosnące zainteresowanie produktem o nazwie ,,Magiczna Kukurydza", który łączy w sobie szybką formę produkcji, ze zdrowym charakterem . Przysmak ten o specyficznej nazwie, stał się wyjątkowo popularny w Europie,Azji, który debiutuje na rynku Polskim. Kukurydza ta sprzedawana jest w postaci ziaren podawanych w gorącym kubku. Do wyboru są różne wersje smakowe począwszy od tradycyjnego z masełkiem i solą poprzez serowy, pomidorowy, curry czy też orientalny Tom Yam. Przygotowanie tych frykasów zajmuję około 5 minut, dlatego można ją spożywać, praktycznie wszędzie na dworcu, w centrum handlowych, boiskach czy festynach. Powoduję to że ,,Magiczna Kukurydza staję się ciekawym kompromisem między szybko i łatwo dostępnym produktem, a zdrową żywnością.
Unikatowy sposób produkcji, polegający na pozyskiwaniu całych ziaren z kolby, gwarantuje chrupiący, soczysty ,zdrowy charakter produktu, ale też niezapomniane doznania smakowe. Po godzinie poszczególne ziarna są zamrażane, dla zachowania odpowiednich wartości odżywczych Brak konserwantów, odróżnia ten produkt od szeregu innych sprzedawanych w Polsce. ,,Magiczna Kukurydza'' składa się z 60% skrobi, 14 % białka, 4 % tłuszczu, oraz wszystkich podstawowych witamin, związków fosforu i wapnia. Do końca tego roku ma zostać otwarte około 50 stoisk z ,,Magiczną Kukurydzą", w większych miastach takich jak Poznań, Kraków, Warszawa, a także w miejscowościach górskich.
Nadesłał:
Grzegorz Pięta
|