Reyes Magos – bo dzieci kochają pyszne święta!


2014-12-08
Grudzień dla dzieci przebiega pod znakiem rozmyślań na temat tego, czy były wystarczająco grzeczne, by dostać wymarzony prezent. Pytanie to nabiera szczególnego znaczenia w obliczu przewidywanej wizyty Świętego Mikołaja. Jednak nie wszędzie święta wyglądają tak samo. Przykład? Słoneczna Hiszpania.

Trzej Królowie z prezentami

Hiszpańskie święta różnią się od polskich pod wieloma względami. Tu, Święty Mikołaj, Papá Noel, nie jest aż tak popularny jak w innych częściach Europy, a dniem równie ważnym jak Wigilia jest dla dzieci 6 stycznia. Tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali przez cały rok. Przynoszą je Trzej Królowie, czyli Reyes Magos (Kacper, Melchior i Baltazar), od których to hiszpańskie święto wzięło swoją nazwę.

Dziecięca fiesta - kolorowo, pysznie, oliwkowo!

Hiszpański El Día de los Reyes Magos, dedykowany szczególnie dzieciom, to jedno z najhuczniej obchodzonych świąt w Hiszpanii. Z tej okazji, La Cabalgata de Reyes Magos, czyli barwne i radosne orszaki Trzech Króli, w towarzystwie licznej świty oraz postaci z bajek, przemierzają ulice hiszpańskich miast, rozdając dzieciom drobne upominki i słodycze. Jednak smaki dzieciństwa, kojarzone z Reyes Magos, to nie tylko słodkości. W czasie świąt, na każdym hiszpańskim stole królują też, uwielbiane przez dzieci, hiszpańskie oliwki. Pyszne i zdrowe, podawane na tysiąc sposobów: jako danie „na jeden kęs", zanurzane w prostych do przygotowania, także przez dzieci, domowych marynatach, dodawane do kanapek, a nawet deserów, czy owoców, idealnie pasują też do wigilijnych specjałów. A do tego te kolory - zielone, różowe, fioletowe i czarne! Dostępne w wielu smakowitych postaciach: drylowane, siekane czy nadziewane, np.: migdałami, papryką, cytryną czy serem, wspaniale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. W jednej chwili zamieniają zwykłe dania w bajeczną ucztę, która smakuje nawet największym niejadkom.


Oliwki dla małych odkrywców

Także w polskich domach, hiszpańskie oliwki mogą być doskonałą, nie tylko świąteczną propozycją dla małych odkrywców. Co ważne szczególnie dla rodziców, oprócz wspaniałego smaku, zawierają całe mnóstwo wartości odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz związków mineralnych - przede wszystkim wapnia, fosforu, potasu, cynku i żelaza. Przygotowując w tym roku świąteczne dania, dodajmy do nich oliwki. Podamy naszym dzieciom wszystko co najlepsze, by były zdrowe i uśmiechnięte. 

Kulinarna przygoda z dziećmi

Dla dzieci kuchnia to miejsce magiczne i tajemnicze, przypominające komnatę alchemika. Tutaj mama lub tata przyrządzają kolorowe eliksiry, magiczne przekąski i nieziemskie łakocie. Zaproś maluchy do wspólnego eksperymentowania w kuchni! Wprowadź je w świat cudownych smaków, niezwykłych aromatów i kolorowych przypraw, przygotowując wspólnie proste dania z hiszpańską oliwką w roli głównej.


Wesoła pomidorowa marynata z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki:
Zielone hiszpańskie oliwki, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i nasion, tarty ser (najlepiej z sera owczego, o słonawym smaku), oliwa z oliwek extra virgin.
Przygotowanie:
Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają, następnie mieszamy wszystkie składniki w salaterce. Posypujemy tartym serem. 

Kolorowa marynata z pomarańczami i czarnymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki:
Czarne hiszpańskie oliwki, pomarańcze bez skórki i nasion, listki mięty, oliwa z oliwek extra virgin.
Przygotowanie:
Pomarańcze pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą z oliwek i listkami mięty. Dodaj czarne hiszpańskie oliwki i całość dobrze wymieszaj.

Smacznego!

Nadesłał:

ConTrust
http://contrust.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl