Rodzaje noży kuchennych


2012-11-29
Każdy z nas posiada w swojej kuchni wiele noży. Jedne są małe, inne duże, jeszcze inne posiadają ząbki. Jednak pewnie niewielu z nas zastanawia się do czego służą poszczególne noże.
Każdy wie jak należy posługiwać się nożem aby się nie skaleczyć.  Jednak nie wszyscy wiemy, że poszczególne rodzaje noży istnieją po to aby ułatwić nam życie. Można wyróżnić następujące rodzaje noży: Nóż szefa kuchni, jest nożem długim, ma długość 25 cm. Krawędź noża jest lekko zwężana w kierunku wierzchołka. Taki nóż jest wielofunkcyjny, można kroić nim mięso, warzywa, siekać zioła. Łatwo się nim skaleczyć ze względu na jego długość. Tasak, jest  również długim nożem, którego ostrze nie jest zwężane. Taki nóż idealnie nadaje się do ćwiartowania większego mięsa oraz krojenia go razem z kośćmi. Nóż do chleba, to długi nóż który posiada ząbkowane zakończenie, działa jak piłka. Taki nóż w sposób delikatny przepiłowuje skórkę chleba i nie zgniata jej jak większość noży. Noże do sera, są to noże średniej długości, posiadają zwężane ostrze z ząbkami na szczycie. Ząbki na końcu działają jak piłka i mogą kroić nawet najbardziej miękki ser, nie krusząc go. Nóż do obierania warzyw, jest krótki, posiada zwężające się ostrze, co pozwala na precyzyjne i szybkie obieranie warzyw. Nóż do krojenia warzyw, jest podobny do noża szefa kuchni ale jest trochę krótszy. Posiada ostrze średniej długości i takiej samej szerokości, pozwala to na łatwe i szybkie siekanie warzyw. Nóż do filetowania ryb, jest średniej długości nożem o wąskiej klindze, bardzo często czubek tego noża jest wywinięty do góry, co pozwala na łatwe oddzielenie mięsa od ości. Nóż do wytrybowania kości i krojenia mięsa, jest średniej długości o  zwężającej się klindze, pozwala to na łatwe i precyzyjne usunięcie kości i chrząstek oraz ułatwia krojenie surowego mięsa.

Nadesłał:

Joseph

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl