Rodzinna Książka Kucharska – Pieczone Jabłka


Rodzinna Książka Kucharska – Pieczone Jabłka
2012-11-21
Prawdziwie rodzinnym posiłkiem jest danie, które zostało przygotowane wspólnymi siłami. Pieczone jabłko wielu kolarzy się ze świętami Bożonarodzeniowymi, jednak okazuje się, że może być to doskonały deser na każdą porę roku.

 

 

Na co najmniej cztery ręce

 

To, że dzieci chętnie jedzą wszystko co słodkie, nie jest tajemnicą. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak wspólne przygotowanie posiłku wpływa na pobudzenie apetytu. Oczywiście temat nie jest zarezerwowany jedynie dla rodziców niejadków. Rodzinne gotowanie jest doskonałą formą spędzania wolnego czasu, daje możliwość rozwoju czynności manualnych dziecka, uczy nowych smaków, zachęca do eksperymentowania, tworzenia czegoś z myślą o innych… Niewątpliwe zalety można mnożyć w nieskończoność, zatem jeśli nie mamy w planie skomplikowanego posiłku, zaangażujmy w jego przygotowanie małych pomocników.

 

Na początek warto wypróbować coś prostego. Dzięki temu maluch nie zrazi się ogromem pracy, a i gwarancja sukcesu nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy. Deser zdaje się być w tej sytuacji idealną propozycją, a ściślej rzecz biorąc – pieczone jabłka.

 

Potrzebne składniki:

  • duże jabłka (ich ilość uzależniona jest od wielkości rodziny, na jednego jej członka przypada jedno jabłko)
  • bakalie,
  • powidła śliwkowe lub miód,
  • czekolada mleczna,
  • przyprawa korzenna/cynamon.

 

Poza tym potrzebne będą:

  •  nóż,
  •  łyżka do wydrążania jabłka,
  •  brytfanna.

 

 

A zatem do dzieła

 

Pracę należy rozpocząć od dokładnego umycia jabłek, co z powodzeniem można polecić dziecku. Następnym krokiem jest odcięcie 1/3 część jabłka wraz z ogonkiem i wydrążenie środka w taki sposób, aby powstało miejsce, w którym zostaną umieszczone pozostałe składniki przepisu. Ta czynność wymaga użycia noża, dlatego powinna zostać wykonana przez rodzica. W tym czasie mały asystent może zająć się dzieleniem bakalii oraz czekolady na porcje. Kiedy jabłka będą gotowe do faszerowania wypełniamy ich wnętrze wg własnego uznania. Wkładamy zatem do środka kilka kostek czekolady (prawdopodobnie nie zmieści się więcej niż 3 kostki), ulubione orzechy, rodzynki i powidła a całość posypujemy przyprawami. Kiedy już jabłka zostaną wypełnione przykrywamy je ściętą wcześniej częścią, układamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Następnie pieczemy w temp. 180o przez ok. 30 min. Należy zwrócić uwagę, aby nikt się nie oparzył!

 

Pieczone jabłka należy podawać kiedy są jeszcze gorące z lodami waniliowymi lub z zamrożonym jogurtem, polanym roztopioną czekoladą. Jest to danie, które można modyfikować na wiele sposobów, dzięki czemu każdy ostatecznie skomponuje taki zestaw dodatków, który najlepiej będzie odpowiadał jego upodobaniom kulinarnym.

 

 

Smacznego!

Nadesłał:

Czas z dziećmi

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl