Rodzinna Książka Kucharska – Spaghetti


Rodzinna Książka Kucharska – Spaghetti
2012-12-08
Powszechnie wiadomo, że włoska kuchnia to kuchnia rodzinna. Możemy ograniczyć się do wspólnej konsumpcji pysznego dania, lecz o wiele przyjemniej będzie przygotować je w rodzinnym gronie.

 
Nauka poprzez gotowanie
 
Spaghetti to włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Dla dorosłych to pewnik, niewymagający przypominania. Warto jednak uzmysłowić sobie, że nie wszystko jest tak oczywiste dla innych, zwłaszcza jeśli mowa o dzieciach. Być może najlepszą okazją do zapoznania malca ze słynnymi elementami kuchni włoskiej będzie przyrządzenie wspólnego posiłku. Przygotowując poszczególne składniki tego dania możemy opowiedzieć dziecku o tym, jak popularne jest we Włoszech, o różnicach pomiędzy popularnym u nas serem żółtym a parmezanem, olejem słonecznikowym a oliwą z oliwek. Oczywiście nasze opowiadania nie muszą ograniczyć się do opisu wykorzystanych składników. Opowiedzmy o tym jakie znaczenie ma w Italii wspólne jedzenie, jakie produkty są charakterystyczne dla kuchni włoskiej, jakie dania znane są na całym świecie. Jeśli nie byliśmy nigdy w tym pięknym kraju możemy przecież zaczerpnąć wszelkich informacji z Internetu.
 
Kiedy już wszystkie składniki zostaną przygotowane, a opowieść o słonecznej Italii wciągnie małego kuchcika, możemy przystąpić do pracy.
 
Potrzebne składniki:
  • makaron spaghetti 500g
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • wędzony boczek 300g
  • żółtka jaja kurzego 4 szt.
  • śmietana kremówka 30% 300ml
  • parmezan 100g
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
 
Poza tym potrzebne będą:
  • garnek
  • patelnia
  • miska
  • nóż
  • drewniana łyżka
 
 
A zatem do dzieła
 
Makaron, choć pakowany w potrzebnej ilości, możemy odmierzyć na specjalnej miarce, czym z pewnością chętnie zajmie się malec. Następnie wrzucamy go na gotującą się wodę, do której dodaliśmy uprzednio sól i oliwę. Boczek kroimy w paski i smażymy na złoty kolor. Z uwagi na pryskający tłuszcz najlepiej będzie zająć się tym osobiście, podczas gdy dziecko wymiesza w misce żółtka, śmietanę, sól, pieprz i nieco parmezanu. Odcedzony makaron i sos śmietanowy wrzucamy na patelnię do przyrumienionego boczku. Teraz, uzbrojony w drewnianą łyżkę kuchcik musi dokładnie wymieszać wszystkie składniki, pilnując by żółtka nie ścięły się do końca. Powstałe w ten sposób danie posypujemy posiekaną pietruszką i resztą parmezanu. Nie pozostało nic innego jak zwołać resztę rodziny i cieszyć się wspólnym posiłkiem.
 
 

Buon appetito!
 
źródło: www.czaszdziecmi.pl 

Nadesłał:

Czas z dziećmi

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl