Rodzinne spotkania przy stole


Rodzinne spotkania przy stole
2011-04-04
To, co najbardziej wzmacnia więzi między ludźmi, to wspólnie spędzony czas. Najwięcej korzyści płynie z zasiadania razem do posiłku. Smaczne jedzenie i przyjemna atmosfera stanowi zastrzyk energii i optymizmu.

Dzisiejszy tryb życia powoduje, że nie mamy czasu na wspólne jedzenie. Każdy w rodzinie ma swoje zajęcia – praca, szkoła, dodatkowe obowiązki. Często niestety jest tak, że w codziennym zabieganiu mijamy się i dopiero w weekend mamy okazję dłużej ze sobą poprzebywać. Nie jest możliwe dostosowanie planów całej rodziny tak, aby zasiadać razem do każdego posiłku. Jednak warto postarać się, żeby chociaż w wolne dni udało się w rodzinnej atmosferze wspólnie zjeść przygotowane wcześniej danie. Dlaczego to takie ważne i jak przygotować spotkanie przy stole?

 

Zalety wspólnego jedzenia

Tradycje, które wynosimy z dzieciństwa, towarzyszą nam przez całe życie. Jeśli rodzice zachęcali nas do wspólnego spędzania czasu, to będziemy chcieli powtarzać ten schemat, gdy będziemy dorośli. Kiedy jedzenie odbywa się osobno, to sygnał, że w rodzinie brakuje silnych więzi. Dlaczego wspólny posiłek pomaga je budować? Przede wszystkim jest to sytuacja, w której mamy ze sobą bezpośredni kontakt. Sprzyjający czas, by porozmawiać o tym, jak minął dzień i co się wydarzyło. Dzięki temu lepiej się poznajemy i więcej o sobie wiemy. Łatwiej wtedy dostrzec, jeśli u naszych najbliższych jest coś nie tak. Możemy wówczas szybciej zareagować i zaoferować pomoc. Kolejną zaletą jest to, że wspólne zasiadanie do stołu stwarza poczucie stabilności i bezpieczeństwa, zarówno u rodziców, jak i u dzieci. Dodatkowo – dzieci uczą się w ten sposób budowania relacji w grupie. Oczywiście przygotowywanie razem tego, co będziemy jedli, może być też po prostu świetną zabawą.

 

Jak stworzyć dobrą atmosferę?

Atmosferę posiłku tworzą przede wszystkim ludzie. Na kolejnym miejscu jest przygotowane jedzenie i otoczenie w jakim je jemy – nasza jadalnia, nakrycia, czyli talerze, sztućce, obrus, i oczywiście stół. Najlepiej, gdy jest jednocześnie funkcjonalny oraz estetyczny. Te dwie cechy posiadają dębowe stoły firmy Jadik. Ich wielką zaletą jest rozkładany blat. Dzięki niemu zmieścimy przy wspólnym posiłku tyle osób, ile chcemy. Wielkość blatu nie będzie nas też ograniczać przy doborze ilości potraw i dekoracji. Walorem estetycznym tych mebli jest niepowtarzalne usłojenie, a także faktura. Stoły są ręcznie szlifowane, a przez to piękne oraz jednocześnie solidne. Dzięki temu będą świetnym dopełnieniem wspólnych śniadań, obiadów i kolacji. Przy takim stole z pewnością przyjemniej będzie się jadło.

 

Znalezienie czasu oraz sił na zaplanowanie i przygotowanie wspólnego posiłku nie jest łatwe, jednak korzyści jakie z tego płyną są ogromne. Rozmowy, śmiech oraz spędzony razem czas to chwile, które będziemy wspominać najczęściej.

 

 

 

Nadesłał:

Intro Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl