Rosół - smak, którego się nie zapomina


Rosół - smak, którego się nie zapomina
2014-08-07
Pamiętasz smak i aromat rosołu gotowanego przez babcię? Teraz możesz przypomnieć je sobie w dowolnym momencie. Ten przyrządzony z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia smakuje wyśmienicie, zupełnie jak u babci.

Aromatyczny zapach bulionu przywołuje wspomnieniawakacjispędzanych na wsi.Tradycyjny rosół, jaki znamy z dzieciństwa, gotowany jestna bazie drobiu hodowanego na przydomowych podwórkach. Kurczak Zagrodowy z Podlasia genetycznie pochodzi od wiejskich kur. Hodowany jest dłużej niż zwykłe kurczaki i towyłącznie na małych rodzinnych fermach, położonych w czystym ekologicznie regionie Podlasia. Zagrodowy karmiony jest jedynie roślinną paszą, bogatą w witaminy i składniki mineralne, dzięki temu jest mniej otłuszczony niż zwykły kurczak. Wszystko to sprawia, że dania przyrządzone z Kurczaka Zagrodowegoz Podlasia mają wyśmienity smak i aromat, a rosół przywodzi na myśl ten gotowany przez babcię.

Sekretem wybornego i klarownego rosołu są odpowiednie składniki oraz długi czas gotowania.Dlatego Kurczak Zagrodowy występuje także w wersji dla miłośników tej królowej polskich zup, tj. w postaci Kurczaka Rosołowego. Jest to zestaw produktów do samodzielnego przygotowania domowego rosołu, w którego skład wchodzą również podroby, nadające bulionowi charakterystycznego smaku. Do kurczaka dołączona jest także saszetka, zawierająca specjalną kompozycję ziół i przypraw bez dodatku glutaminianu, która ułatwi przygotowanie aromatycznego rosołu.

Drosed poleca sprawdzony przepis na Rosół domowy z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia.

Potrzebujesz:

- 1 KurczakaZagrodowego z Podlasia

- 1 obraną cebulę

- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki

- 1 pora

- 1 szklankę kaszy manny

- 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.

- 2 jajka

- 2 obrane marchewki

- 50g masła

- liść laurowy

- pieprz do smaku

- sól

- ¼ bulwy selera

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka Zagrodowego z Podlasiapokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej możnazrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do 5-litrowego garnka, zalać zimnąwodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszkilub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny(pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnieutrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkodelikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa,pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponowniezagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywamioraz gotowanym kurczakiem.


pobierz pdf

Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu - w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

 

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl