Rozkoszne domowe czekoladki z tahini


Rozkoszne domowe czekoladki z tahini
2018-11-27
Zmysłowa gorzka czekolada, aksamitna pasta tahini i chrupiące masło orzechowe. Trzy intensywne smaki, które zamiast się kłócić, idealnie się komplementują w formie domowych czekoladek. Jedyne, czego ci potrzeba, aby skosztować tej dekadencji, to proste, naturalne składniki i odrobina cierpliwości!

Jeśli nie próbowałeś dotąd połączenia czekolady i tahini, przygotuj się na zaskakujące nowe doznania. Kremowa pasta z sezamu, po którą sięgasz przyrządzając domowy hummus, jest podstawą wielu deserów – ciast, ciasteczek, batonów i lodów. Trudno jednak o przepis łatwiejszy, niż te stylowe domowe czekoladki! Ich przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut, a resztę pracy wykona za ciebie… zamrażalnik.

Swój intensywny smak czekoladki zawdzięczają naturalnym składnikom. Postaraj się więc
o masło orzechowe bez dodatków, prawdziwe kakao i dobrą pastę tahini. Tak przyrządzone czekoladki to doskonała alternatywa dla przetworzonych (i zwykle przesłodzonych) świątecznych przysmaków dostępnych w sklepach. Upewnij się, że masz w zamrażalniku wystarczająco dużo miejsca na wybraną foremkę, i do dzieła!

Składniki                                                                                

 

  • ·         1 szklanka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
  • ·         3-4 łyżki tahini (np. marki Jasmeen)
  • ·         1/3 szklanki kakao
  • ·         1/3 szklanki syropu klonowego
  • ·         ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego
  • ·         Gruboziarnista sól morska do posypania
  • ·         Laska wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

 

  • ·        Wszystkie składniki (prócz soli) wymieszaj w dużej misce. Jeśli używasz prawdziwej wanilii, ostrożnie otwórz laskę nożem i połącz jej zawartość z pozostałymi składnikami.
  • ·    Wybraną formę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Wlej do środka masę, pomagając sobie gumową łopatką. Równomiernie rozprowadź zawartość po całym dnie.
  • ·         Posyp wierzch odrobiną gruboziarnistej soli i umieść formę w zamrażalniku.
  • ·         Po upływie kilku godzin, gdy masa zastygnie, ostrożnie wyjmij czekoladę z formy.
  • ·         Bezpośrednio przed podaniem pokrój blok na małe kawałki. Gotowe!

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl