Rusza Flair Master Class 2009!
Flair Master Class (FMC) rozpoczyna nabór na pierwsze w historii polskiego barmaństwa miesięczne szkolenie dla barmanów i pasjonatów sztuki barmańskiej. Pierwsze z tegorocznego cyklu szkoleń rozpocznie się 1 czerwca wykładem Tuga van den Bergh’a – założyciela World Flair Association.
Specjalnie ułożony program umożliwia udział w szkoleniu zarówno doświadczonym barmanom, jak przyszłym Flair Bartenderom, zwanych FlairThunderami (thunder = a ang. „piorun”). Już od pierwszego kontaktu z profesjonalnym barmaństwem, każdy FlairThunder powinien poznać tajniki „inteligentnej strony Flair’u”; wiedzieć jak przygotować się do treningu, pokazu czy w końcu - do startu w zawodach. W barmaństwie podobnie jak w sporcie – bez odpowiedniego zaplecza, a także wsparcia ze strony trenerów, psychologów, dietetyków czy zawodników z większym doświadczeniem – rezultaty są zazwyczaj mało zadowalające.
Flair Master Class to pierwsze w historii polskiego barmaństwa miesięczne szkolenie Flair certyfikowane przez World Flair Association. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom polskich miłośników sztuki barmaństwa, organizatorzy zapewniają uczestnikom specjalnie przygotowany plan dydaktyczny, małe, kilkunastoosobowe grupy i konsultacje trenerskie. Niewątpliwą atrakcją szkolenia jest jednak przede wszystkim… ponad 120 godzin zajęć, w tym aż 100 godzin warsztatów praktycznych w specjalnie przygotowanej, największej sali treningowej Flair w Polsce, otwartej dla wszystkich zainteresowanych. Podstawą FMC mają być trenerzy. Specjaliści różnych dziedzin, FlairThunderzy z całego świata, organizatorzy konkursów flairowych, dietetycy, psycholodzy, sędziowie i ambasadorzy WFA! Wśród zaproszonych do współpracy znaleźli się najlepsi, między innymi: Tom Dyer (Dengerous Dyer, WFA), Andy Collinson (WFA), Tug van den Bergh (WFA), Grzegorz Zięba (WFA, IFL), Patryk Le Nart (MSBiS), Michał Kośnik (Evolutionbar, IFL), Cezary Broda (Evolutionbar, IFL), Tomek Małek (Flair Factory), Marek Posłuszny (Flair Factory), Marcin Masakra Osypiński (Flair Academy), Maciej Biedroń (Flair Academy), Michał Łoziński (Event Bar), Marcin Dąbek (Impresive Flair Bar), Maciej Chojara (FlairShow) i Marcin Cebula (FlairShow). Szkolenia poprowadzą także specjaliści z dziedzin bliskich i pomocnych barmaństwu, jak Mariusz Niemczak (APS Polska), czy Jakub Kłoskowski (psychologia stresu).
Szkolenie Flair Master Class jest odpowiedzią na rosnące potrzeby barmanów związane z odpowiednim przygotowaniem do startów w polskich i międzynarodowych konkursach barmańskich. Bez wątpienia wiąże się to z zaproszeniem finału IFL do światowego cyklu Grand Slam organizacji WFA, a co za tym idzie – wzmocnienia pozycji Polski na flair’owej mapie świata. FMC nie jest kursem Flair, jest czymś więcej. To miesięczne szkolenie przeznaczone zarówno dla początkujących FlairThunderów, jak dla tych, którzy chcieliby nimi zostać. Wszyscy będziemy mieli okazję uczyć się od najlepszych – mówi Patryk Le Nart, właściciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
Plan szkolenia został tak skonstruowany, aby mogły w nim wziąć udział nawet czynnie pracujące osoby spoza Warszawy. Sztuki Flair nie można nauczyć się w krótkim czasie. Miesięczny trening i konsultacje pod okiem najlepszych, to minimum potrzebne do pełnego opanowania podstaw. Szkolenie Flair Master Class trwa cztery tygodnie.
Pierwszy etap szkolenia obejmą podstawy sztuki Flair prowadzone przez międzynarodowego gościa FMC. W czerwcowej edycji wykład poprowadzi Tug van den Bergh – współzałożyciel World Flair Association, międzynarodowy sędzia i twórca największych zawodów Flair na świecie. Konsultacje i zajęcia praktyczne poprowadzą m.in.: Cezary Broda, Michał Kośnik, Tomek Małek, Marek Posłuszny, Marcin Masakra Osypiński, Marcin Cebula, Maciej Chojara, Marcin Dąbek i Michał Łoziński. Wykłady specjalistyczne poprowadzą między innymi Mariusz Niemczak z APS Polska („Profesjonalny sprzęt barmański”) oraz Kuba Kłoskowski („Psychologia stresu”).
Flair Master Class to nowa jakość barmaństwa. Chcemy, by było to szkolenie dla wszystkich, zarówno dla początkujących, jak wszystkich, którzy mają już jakiekolwiek doświadczenie z barmaństwem - niezależnie od tego, jaki kurs i gdzie skończyli. To szkolenie dla tych, którzy czują pasję i chcą się rozwijać. To, co proponujemy, to nie tylko czyste barmaństwo, ale także spotkania ze specjalistami innych dziedzin. Patronat merytoryczny World Flair Association oraz wspólna produkcja MSBiS i IFL daje wszystkim uczestnikom gwarancję jakości – podkreśla Grzegorz Zięba, Dyrektor WFA i producent IFL.
Zajęcia odbędą się w największej w Europie (i jednej z największych na świecie) szkół barmańskich – Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie.
Organizatorem szkolenia jest Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów (MSBiS) i Independent Flair League (IFL). Patronat merytoryczny nad szkoleniem objęło międzynarodowe stowarzyszenie World Flair Association (WFA).
Szczegółowe informacje na temat szkoleń Flair Master Class znajdują się na stronie: www.flairmasterclass.com
Informacji dodatkowych udziela:
Marta Kroplewska
PR Group
tel. kom. + 48 512 213 547
e-mail: marta@prgroup.pl