Ruszyła „kulinarna olimpiada”


Ruszyła „kulinarna olimpiada”
2015-11-26
Każdy szanujący się szef kuchni marzy o zwycięstwie w konkursie Bocuse d'Or. Daje on bowiem pasjonatom kulinarnym szanse rozwoju, dożywotni prestiż oraz pozwala zaistnieć w mediach. Od laureatów wymagany jest jednak szacunek do tradycji, kultury i kuchni własnego kraju.

- Konkurs Bocuse d’Or jest najznamienitszym konkursem kulinarnym na świecie. Nazywany jest często „kulinarną olimpiadą” albo „kulinarnymi mistrzostwami świata”. Jest to konkurs, który grupuje elitę kucharzy z całego świata – mówi newsrm.tv Adrianna Jaworska, szef projektu Tydzień Smaków Francuskich, Bocuse d’Or Selection Poland. – Jest to konkurs, który pozwala kucharzą zmierzyć się z czymś niemożliwym. Próbują oni osiągnąć perfekcję w warunkach, które są bardzo trudne. Uczestnicy ścigają się z czasem, wymogami konkursu.

Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych na świecie. Eliminacje do niego odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. W tym roku w jury honorowym polskiej edycji konkursu zasiadło trzech wybitnych i cenionych kucharzy – Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre. Ich zadaniem było ocenienie dań przygotowanych przez osiem zespołów. Zwycięski zespół - składający się z Dawida Szkudlarka i jego asystenta Macieja Pisarka - będzie reprezentował nasz kraj podczas finałów europejskich, które odbędą się w Budapeszcie w dniach 10-11 maja 2016 r.

- Jeśli wygramy Bocuse d'Or to nie możemy zajść wyżej. Jest to tytuł na całe życie, który otwiera wiele drzwi. Ponadto jest to jeden z najbardziej promowanych w mediach konkursów kulinarnych, więc pozwala on przejść ze świata cienia do świata światła - mówi newsrm.tv François Adamski, zwycięzca Bocuse d`Or 2001 r.

Jurorzy konkursu zwracają szczególną uwagę na to, czy uczestnik oddaje szacunek swojej kuchni narodowej i poprzez wykonywane przez siebie dania w pełni prezentuje kulturę kraju, z którego pochodzi.

- Podczas konkursu należy oczywiście wziąć pod uwagę osobowość każdego szefa, jego własne pomysły oraz to, w jaki sposób skorzysta z bogactwa kulinarnego. Natomiast warto podkreślić, że podczas samego finału wszystkie te kraje prezentują swoje tradycje i swoją kulturę - Michel Roth, zwycięzca Bocuse d`Or w 1991 r.

Wypowiedź: François Adamski, zwycięzca Bocuse d`Or 2001 r., Michel Roth, zwycięzca Bocuse d`Or w 1991 r.

Źródło: Newsrm.TV

Nadesłał:

Anna Kołakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl