Ryba na Święta? FRoSTA i MSC pomagają wybrać z głową!
Ryby co roku królują na wigilijnych stołach. Niezależnie od tego, czy w te Święta sięgniesz po klasykę w postaci karpia w galarecie i śledzia w śmietanie czy wybierzesz nowoczesną Rybę z pieca od FRoSTY, przeczytaj poradnik, jak z głową skomponować rybne menu.
Musi być świeża, smaczna i łatwa w przygotowaniu – to kryteria, którymi kieruje się większość z nas, kupując rybę. Tymczasem jeszcze jeden aspekt ma znaczenie – czy została złowiona zgodnie ze standardami zrównoważonego rybołówstwa – czyli tak, aby nigdy nie zabrakło jej dla nas i dla przyszłych pokoleń. To ważne! Już dziś ponad 80% światowych zasób ryb jest wyczerpanych, znacznie uszczuplonych lub nadmiernie eksploatowanych. Jeśli nie zmienimy naszych nawyków, ryb w morzach i oceanach może zabraknąć.
FRoSTA wraz z MSC Polska – międzynarodową niezależną organizacją pozarządową zajmującą się zrównoważonym rybołówstwem – podpowiadają, na co zwracać uwagę, kupując rybę.
Sposób jest banalnie prosty. Wystarczy sprawdzić czy na opakowaniu produktów rybnych znajduje się niebieski certyfikat MSC. Oznacza on, że ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Taki znak gwarantuje, że zarówno rybołówstwo, jak też wszystkie firmy, które brały udział w procesie przygotowania produktu, spełniły normy zrównoważonych połowów.
Certyfikat MSC można znaleźć na produktach rybnych FRoSTY. Jednym z tych, które mają je na opakowaniu są Ryby z pieca. To lekkie, doskonale skomponowane dania, które sprawdzą się na uroczystą okazję. Powstają na bazie delikatnego fileta z mintaja pochodzącego z certyfikowanych łowisk. Mięso ryby jest soczyste w środku, a kremowy sos z kawałkami świeżych warzyw - podkreśla jego smak.
Do wyboru są cztery warianty sosu – brokułowy, włoski, bordelaise i nowość – pieczarkowy. Wszystkie powstały na bazie specjalnie wyselekcjonowanych składników – bez dodatku barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku czy skrobi modyfikowanej chemicznie.
W każdym opakowaniu Ryb z pieca znajduje się wygodna tacka, która ułatwia przygotowanie ryby. Wystarczy włożyć danie na ok. 35-40 minut do piekarnika lub na 13 minut do mikrofalówki i gotowe – bez przyprawiania i wcześniejszego przygotowania – w tym roku ryba to najprzyjemniejsza część prac nad świąteczną kolacją.
Ryby z pieca od FRoSTY można znaleźć w sklepowych zamrażarkach w cenie ok. 12,99 zł / opakowanie 360 g.
Nadesłał:
JBcomm
|