Ryby i sery - Najzdrowsza dieta śródziemnomorska


Ryby i sery - Najzdrowsza dieta śródziemnomorska
2008-10-01
Ryby zastępują mięso w diecie śródziemnomorskiej. Są bogatym żródłem białka, oraz jak oliwa, kwasów omega-3. Np. 100 gramowy filet z łososia zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na białko.

W rybach znajduje się wapń i fosfor, które utrzymują kości w dobrym stanie i jod wspomagający tarczycę.





Sery są dodatkiem do potraw. Często dodaje się je do sałatek. Najpopularniejszym nad Morzem śródziemnym jest ser feta wytwarzany z mieszanki mleka owczego i koziego. Zawiera dużo cennego białka. Wybierajmy warianty z mniejszą ilością tłuszczu.

Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl