Sałatka ze słoika z przyprawami Appetita
Sierpień do znakomity czas, by z sezonowych warzyw i owoców przygotowywać przetwory na zimę. Kolorowe, kreatywne i zdrowe marynowane sałatki już za kilka miesięcy przypomną nam wyjątkowe smaki lata. Ambasador marki Appetita, Adam Chrząstowski podpowiada, jak przygotować marynowaną sałatkę.
Robienie przetworów to dziś bardzo modny kierunek w kulinariach, który jest prawdziwą kopalnią inspirujących pomysłów. To już nie tylko tradycyjne, babcine ogórki z chrzanem i gorczycą. To przede wszystkim znakomita, kreatywna zabawa z oryginalnymi składnikami, pysznymi smakami warzyw i aromatami przypraw. Podstawą sałatki według receptury Adama Chrząstowskiego są dorodne cukinie, papryki i kalafiory. Wzbogacone aromatycznymi Goździkami i Curry oraz orientalną Gałką muszkatołową i Liściem laurowym Appetita, tworzą niebanalną i smakowitą kompozycję, która jesienią i zimą wprowadzi do naszego menu prawdziwie wakacyjny klimat.
Marynowana sałatka z kalafiora, cukinii i papryki
Składniki:
- 300 g różyczek kalafiora
- 300 g młodej cukinii
- 400 g papryki czerwonej słodkiej
- 2 średnie cebule
Zalewa:
- 1,5 litra wody
- 350ml octu 10%
- 250 g cukru
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżki Curry Appetita
- ½ łyżeczki Gałki muszkatołowej Appetita
- 3 Goździki Appetita
- 4 Liście laurowe Appetita
- Sól do posolenia warzyw i wrzątku.
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora obgotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie. Paprykę i cebulę pokrój w paski i sparz wrzątkiem. Cukinię pokrój w plastry i posól, odstaw na 1 godzinę i odciśnij płyn. Wymieszaj warzywa przełóż do słoików. Składniki zalewy zagotuj. Wrzącą marynatą zalej warzywa i zakręć słoiki. Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Odstaw do zamarynowania na minimum 10dni.
Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Curry Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Goździki Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Liść laurowy Appetita, 6 g, cena: ok. 1,40 zł