Sałatkowe inspiracje z przyprawami Vegeta Natur
Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej.
Nowalijki stanowią też doskonałą podstawę do przygotowania wielu smacznych dań, na przygotowanie których mamy obecnie dużo więcej czasu.
Czas spędzony w domu warto wykorzystać na eksperymenty w kuchni. Odrobina kreatywności, która pozwala łączyć różnorodne składniki w dowolne kombinacje, to szansa na odkrywanie nowych, fantastycznych smaków. W przypadku sałatek, smak nadaje im przede wszystkim dressing, który stanowi kropkę nad „i" tego dania. W jaki sposób go skomponować? W podstawowej wersji wystarczy oliwa z oliwek oraz odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Jego przygotowanie może być jednak jeszcze łatwiejsze dzięki mieszankom przypraw Vegeta Natur. Wypróbuj: Vegeta Natur do sałatek i dipów, Vegeta Natur do sałatki greckiej oraz Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów. Te trzy idealne kompozycje suszonych warzyw, przypraw i ziół będą podstawą smaku wyśmienitego oraz aromatycznego sosu, który nada charakteru każdej sałatce. To naprawdę proste! Wystarczy połączyć oliwę z oliwek, wodę i wybraną Vegetę Natur. Opcjonalnie, aby dodatkowo podkreślić smak dania, można dodać również musztardę, ocet (jabłkowy lub balsamiczny) lub sok z cytryny.
Sałatka to nie tylko garść zielonych liści skropionych oliwą. Skorzystaj z naszych inspiracji i stwórz sałatkę idealną!
- Sałatka wiosenna z jajkiem
Składniki:
- Główka sałaty lub sałaty lodowej
- Kilka liści sałaty karbowanej
- 1 ogórek długi
- 1 marchewka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- Mała puszka kukurydzy
- Vegeta Natur do sałatek i dipów
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Odstawić na 5 - 10 min.
2. Liście sałat porwać na mniejsze kawałki bezpośrednio do miski. Ogórka pokroić w cienkie plasty, marchewkę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Warzywa dodać do sałaty wraz z kukurydzą oraz połówkami ugotowanych na twardo jajek. Wymieszać.
3. Całość polać przygotowanym dressingiem.
- Sałatka z awokado i serem feta
Składniki:
- Garść rukoli
- 2 dojrzałe awokado
- 200 gpomidorków koktajlowych
- ¾ szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 150 gsera feta
- Vegeta Natur do sałatki greckiej
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Opcjonalnie: pieczywo
Sposób przygotowania:
1. Do miski dodać rukolę oraz pokrojone na niewielkie kawałki awokado, pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser feta. Dodać całe oliwki.
2. 2 łyżeczki Vegeta Natur do sałatki greckiej wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz odrobiną soku z cytryny. Przygotowanym dressingiem polać całą sałatkę i wymieszać.
3. Podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw.
Produkty Vegeta Natur przeznaczone do sałatek, idealnie sprawdzą się także do przyrządzania dipów. Ich bazą może być jogurt grecki, również z odrobiną majonezu oraz soku z cytryny, z dodatkiem wybranej mieszanki przypraw. Tak przygotowany sos będzie doskonałym dodatkiem do przekąsek, np. świeżych warzyw pokrojonych w słupki, nuggetsów czy sałatek.
Więcej informacji o produktach Vegeta Natur oraz inspirujące przepisy znaleźć można na stronie: www.vegeta.pl.
Nadesłał:
RedNacz
|