Sernik pomarańczowo-waniliowy


Sernik pomarańczowo-waniliowy
2017-12-18
Zdrowy sernik na święta!

Składniki:

·         650 g chudego białego sera

·         4 sztuki jajka

·         100 g cukru brzozowego

·         Laska wanilii

·         1 łyżeczka skórki z pomarańczy

·         50 g rodzynek

 

 Wykonanie: Ser mielimy co najmniej 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Laskę wanilii kroimy na pół, zbieramy łyżeczką nasiona i dodajemy do utartych żółtek. Dokładamy rodzynki, skórkę pomarańczy, ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową. Całość pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni. 

 

Nadesłał:

olka3693

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl