Sery kefalotiri i peyniri firmy LACPOL


Sery kefalotiri i peyniri firmy LACPOL
2012-01-11
W kuchni coraz częściej poszukujemy odmiany. Nasze zainteresowania kierują się w stronę południowego wschodu: greckich wysp, Turcji i Bałkanów. Odkrywamy kuchnię pełną wyrazistych przypraw, grillowanych mięs, duszonych warzyw, ostrych serów i aromatycznego wina.

Bogata i długoletnia tradycja kulinarna Turcji i Grecji wprowadza do naszej domowej kuchni odrobinę wyrafinowanego smaku, staje się niejednokrotnie podróżą w dalekie zakątki świata… Tradycyjne dla tego regionu produkty odnajdziemy w nowej marce „Mleczne Smaki Świata” firmy LACPOL. Na rynku debiutują dwa nowe sery: ser grecki kefalotiri i turecki peyniri.

„Mleczne Smaki Świata” to oferta skierowana do osób chętnie eksperymentujących w kuchni, które poszukują nowych smaków i produktów charakterystycznych dla kuchni regionalnej. Wszystkie produkty wytwarzane są z polskiego mleka najwyższej jakości, w oparciu o nowoczesne rozwiązania technologiczne i regionalne receptury.

„Chcemy, żeby nasi klienci mieli dostęp do produktów charakterystycznych dla różnych zakątków świata, ale wytwarzanych tu, w Polsce – przy wykorzystaniu polskiego mleka i krajowej technologii. Coraz więcej osób interesuje się produktami związanymi z kuchnią śródziemnomorską, przede wszystkim turecką i grecką, a to z tej prostej przyczyny, że jest to kuchnia nie tylko zdrowa ale ciekawa smakowo” – relacjonuje Pan Tomasz Barski Wiceprezes ds. Handlu (Grupy LACPOL).

Katalog produktów:

Kefalotiri: tradycyjny grecki ser długo dojrzewający
To wyśmienity twardy ser o wyrazistym, pikantnym smaku i aromacie. Korzenie jego receptury sięgają ponad 5 000 lat p.n.e. Podobny do włoskiego parmezanu, który może z powodzeniem zastępować - jako dodatek do sałatek, sosów oraz grillowanych mięs i warzyw. Z uwagi na jego twardość, często podawany jest na talerz po uprzednim przesmażeniu. Doskonale nadaje się do kuchennych eksperymentów z greckimi składnikami: różnymi rodzajami mięs, bakłażanem, pomidorami, oliwkami. Może być także podawany jako dodatek do win na talerzu serów lub meze, czyli tradycyjna grecka zakąska podawana z pieczywem do kieliszka ouzo.  Z kefalotiri przygotujemy też inny grecki przysmak, saganaki – ser smażony na patelni w delikatnej panierce, serwowany z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Peyniri: turecki twaróg solankowy

Miękki, biały ser o charakterystycznym słonym smaku, wytwarzany z mleka krowiego. Smak peyniri zbliżony jest do greckiej fety. Podobnie jak ona, może stanowić dodatek do sałatek, kanapek oraz wielu potraw gotowanych i pieczonych. Peyniri to stały składnik tradycyjnego tureckiego śniadania, podczas którego na stole królują sery, chleb, miód i oliwki. Słony smak peyniri doskonale sprawdza się w połączeniu z daniami mięsnymi oraz zapiekanymi warzywami, szczególnie papryką, pomidorami i oliwkami. Ser można również zawinąć w ciasto filo, np. z dodatkiem szpinaku i zrobić pieczone pierożki. Mieszanką peyniri i grillowanych warzyw możemy wypełnić tureckie placki – te grubsze (pide) lub cieńsze (lahmacun). Wyrazisty smak sera pasuje także do tradycyjnego tureckiego pilawu, czyli dania z ryżu z dodatkiem jagnięciny lub baraniny i warzyw, oraz mieszanki korzennych przypraw. 

Cena w sklepie:
Ser grecki Kefalotiri: ok. 27, 90 zł/brutto za kilogram
Ser turecki Peyniri: ok. 18, 90 zł/brutto za kilogram

Oba produkty pakowane próżniowo w folię o wadze ok. 200 gram
Produkty dostępne w sieciach supermarketów Kaufland oraz Intermarché na terenie całego kraju.

Informacje na temat produktów: www.mlecznesmakiswiata.pl

Nadesłał:

SUPERB PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl