Sezon grillowy czas zacząć!


Sezon grillowy czas zacząć!
2012-04-25
Już za kilka dni rozpocznie się wyjątkowo długi i oczekiwany przez wszystkich urlopowiczów weekend majowy. Choć pogoda nie co dzień dopisuje, już teraz możemy poczuć unoszący się w powietrzu zapach przyrządzanych w przydomowych ogródkach i na działkach potraw.

Tym samym sezon grillowy uznajemy za otwarty i przekazujemy w Wasze ręce słodkie przepisy specjalnie na majówkę!
 

W Polsce amatorzy grillowania często ograniczają swój kulinarny repertuar do różnego rodzaju mięs. Tymczasem na grillu w łatwy i przyjemny sposób możemy przyrządzić również słodkie przekąski – owoce, pianki, ciastka, a nawet torciki. Haribo przygotowało dla Was kilka przepisów, dzięki którym grill na łonie natury, w gronie rodziny i przyjaciół, stanie się wyjątkowo udanym wydarzeniem.

 

Szaszłyki na słodko

 Co Ci będzie potrzebne:

  • Pianki Chamallows Barbecue
  • Maliny, truskawki, pokrojone jabłka, banany, ananas
  • Syrop klonowy lub miód
  • Drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziej pianki i owoce.
  2. Opiekaj je ok. 5 minut na grillu, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko przyrumieniły.
  3. Szaszłyki przełóż na talerzyki i skrop syropem klonowym lub polej miodem. Voilà!  

 

Grillowane owoce z piankami Haribo

Co Ci będzie potrzebne:

  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • Kiść winogron ciemnych lub zielonych
  • 100 g orzechów włoskich
  • Ananas
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • Ok. 10 pianek Chamallows Barbecue
  • Tacka aluminiowa do grilla

Przygotowanie:

  1. Jabłko, gruszkę i ananasa pokrój w kostkę i ułóż na tacce.
  2. Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu ułóż pianki Chamallows Barbecue.
  3. Tackę z przysmakami umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą.
  4. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go z lodami waniliowymi lub bakaliowymi.

 

Ciasteczka z owocami leśnymi i piankami

Co Ci będzie potrzebne:

  • 250 g pianek Chamallows Barbecue
  • 4 jajka
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki pszennej
  • Kamień do pieczenia pizzy na grillu
  • Papier do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasteczek możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao.
  2. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą.
  3. Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości.
  4. Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 10 minut.
  5. Po tym czasie ułóż na cieście owoce i pianki Chamallows. Zamknij pokrywę i grilluj jeszcze ok. 5 minut, aż pianki przybiorą złocistą barwę.

 

Grillowane banany z czekoladą i piankami Haribo

Co Ci będzie potrzebne:

  • 4 banany
  • 10 kostek czekolady
  • 10 pianek Chamallows Barbecue

 

Przygotowanie:

  1. Nieobrane banany natnij trzy-cztery razy w poprzek. Do nacięć włóż na przemian po kostce czekolady i po piance Haribo.
  2. Całość owiń folią aluminiową i połóż na grilla. Grilluj 10 minut.
  3. Zdejmij z owoców folię i skórkę. Banany są gotowe do zjedzenia.

 

Piankowy tort lodowy

Co Ci będzie potrzebne:

  • 250 g pianek Chamallows Barbecue
  • 4 jajka
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 l lodów waniliowych
  • Kamień do pieczenia pizzy na grillu
  • Papier do pieczenia

 Przygotowanie:

  1. Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasta możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao.
  2. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą.
  3. Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim 1-2-centymetrową warstwę ciasta.
  4. Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 15 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie nałóż na nie lody. Piankami Chamallows pokryj dokładnie całą powierzchnię lodów, a potem wstaw deser na parę godzin do zamrażalnika.
  6. Umieść tort w rozgrzanym grillu na kamieniu do pizzy i grilluj pod zamkniętą pokrywą przez ok. 5 min, aż pianki przybiorą złocistą barwę. Podawaj natychmiast do spożycia.

 

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl