Sezon grillowy czas zacząć!
Już za kilka dni rozpocznie się wyjątkowo długi i oczekiwany przez wszystkich urlopowiczów weekend majowy. Choć pogoda nie co dzień dopisuje, już teraz możemy poczuć unoszący się w powietrzu zapach przyrządzanych w przydomowych ogródkach i na działkach potraw.
Tym samym sezon grillowy uznajemy za otwarty i przekazujemy w Wasze ręce słodkie przepisy specjalnie na majówkę!
W Polsce amatorzy grillowania często ograniczają swój kulinarny repertuar do różnego rodzaju mięs. Tymczasem na grillu w łatwy i przyjemny sposób możemy przyrządzić również słodkie przekąski – owoce, pianki, ciastka, a nawet torciki. Haribo przygotowało dla Was kilka przepisów, dzięki którym grill na łonie natury, w gronie rodziny i przyjaciół, stanie się wyjątkowo udanym wydarzeniem.
Szaszłyki na słodko
Co Ci będzie potrzebne:
- Pianki Chamallows Barbecue
- Maliny, truskawki, pokrojone jabłka, banany, ananas
- Syrop klonowy lub miód
- Drewniane patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziej pianki i owoce.
- Opiekaj je ok. 5 minut na grillu, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko przyrumieniły.
- Szaszłyki przełóż na talerzyki i skrop syropem klonowym lub polej miodem. Voilà!
Grillowane owoce z piankami Haribo
Co Ci będzie potrzebne:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- Kiść winogron ciemnych lub zielonych
- 100 g orzechów włoskich
- Ananas
- 1 łyżka miodu akacjowego
- Ok. 10 pianek Chamallows Barbecue
- Tacka aluminiowa do grilla
Przygotowanie:
- Jabłko, gruszkę i ananasa pokrój w kostkę i ułóż na tacce.
- Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu ułóż pianki Chamallows Barbecue.
- Tackę z przysmakami umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą.
- Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go z lodami waniliowymi lub bakaliowymi.
Ciasteczka z owocami leśnymi i piankami
Co Ci będzie potrzebne:
- 250 g pianek Chamallows Barbecue
- 4 jajka
- 110 g cukru trzcinowego
- 110 g mąki pszennej
- Kamień do pieczenia pizzy na grillu
- Papier do pieczenia
- Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasteczek możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao.
- Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą.
- Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości.
- Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 10 minut.
- Po tym czasie ułóż na cieście owoce i pianki Chamallows. Zamknij pokrywę i grilluj jeszcze ok. 5 minut, aż pianki przybiorą złocistą barwę.
Grillowane banany z czekoladą i piankami Haribo
Co Ci będzie potrzebne:
- 4 banany
- 10 kostek czekolady
- 10 pianek Chamallows Barbecue
Przygotowanie:
- Nieobrane banany natnij trzy-cztery razy w poprzek. Do nacięć włóż na przemian po kostce czekolady i po piance Haribo.
- Całość owiń folią aluminiową i połóż na grilla. Grilluj 10 minut.
- Zdejmij z owoców folię i skórkę. Banany są gotowe do zjedzenia.
Piankowy tort lodowy
Co Ci będzie potrzebne:
- 250 g pianek Chamallows Barbecue
- 4 jajka
- 110 g cukru trzcinowego
- 110 g mąki pszennej
- 1 l lodów waniliowych
- Kamień do pieczenia pizzy na grillu
- Papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasta możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao.
- Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą.
- Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim 1-2-centymetrową warstwę ciasta.
- Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 15 minut.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie nałóż na nie lody. Piankami Chamallows pokryj dokładnie całą powierzchnię lodów, a potem wstaw deser na parę godzin do zamrażalnika.
- Umieść tort w rozgrzanym grillu na kamieniu do pizzy i grilluj pod zamkniętą pokrywą przez ok. 5 min, aż pianki przybiorą złocistą barwę. Podawaj natychmiast do spożycia.
Nadesłał:
JBcomm
|