Sezon na dyniowate


Sezon na dyniowate
2015-07-24
Teorii zdrowego odżywiania jest mniej więcej tyle, ile osób zajmujących się zawodowo lub hobbystycznie tą tematyką. Gdy przeanalizujemy wszystkie teorie, jesteśmy w stanie w większości z nich znaleźć pewną cechę wspólną - na pewno warto odżywiać się naturalnie, lokalnie i sezonowo.

Końcówka lipca, a także cały sierpień, to sezon na wczesne dyniowate. W sklepach i na straganach możemy dostać piękne cukinie i dorodne bakłażany. Te pierwsze to źródło cennych witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, a także potasu, wapnia i żelaza. W bakłażanach znajdziemy m.in. witaminy B1, B2, PP, B6, C, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, sód i żelazo. A w Internecie, książkach kucharskich, a także poniżej – moc przepisów na pyszne, wakacyjne dania z tych warzyw. Życzymy smacznego!

 

Klasycznie: zapiekanka z cukinii

 

Składniki na 6 porcji:

2 duże cukinie, pokrojone w plasterki o grubości ok. 1,5 cm

1 średni kabaczek, pokrojony w plasterki o grubości ok. 1,5 cm

3 małe pomidory, pokrojone na cząstki

1 zmiażdżony ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki sosu TABASCO® Green Sauce

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej

1 łyżeczka soli

1/4 szklanki startego parmezanu

 

Przygotowanie:

 

W 2-litrowej formie na zapiekankę połącz wszystkie składniki poza serem i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj całość równomiernie i posyp serem. Piecz w 220°C przez 30 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

 

Dla wegan: grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu

Składniki na 4 porcje:

2 bakłażany

1 marchewka

1 rzepa

1 por

200 g tofu

1 pęczek pietruszki

1 szklanka ryżu długoziarnistego

100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman

Przygotowanie:

Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.

Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.

Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.

 

W japońskim stylu: pieczony bakłażan z pastą miso i miodem

Składniki na 2 porcje:

2 średnie bakłażany

4 łyżeczki białej pasty miso

2 łyżeczki rzadkiego miodu

1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

1 łyżeczka oleju sezamowego

obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)

1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony

4 posiekane cebulki dymki

2 łyżeczki nasion sezamu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie. 

Nadesłał:

DownStreet

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl