Sezon na truskawki w pełni – kochamy to!
Przywitaj sezon na truskawki razem z marką WINIARY
Sezon na truskawki możemy oficjalnie uznać za otwarty! To dobra okazja na przygotowywanie smakowitych ciast, orzeźwiających deserów, zdrowych koktajli i wielu innych pyszności. Zachęcamy do wypróbowania sprawdzonych inspiracji kulinarnych z truskawkami w roli głównej. Z marką WINIARY pomysły się nie kończą!
Przywitaj sezon na truskawki razem z marką WINIARY
Kto z nas nie lubi truskawek? To przepyszne, czerwone owoce o wyrazistym, słodkim smaku. Właśnie teraz – w trakcie trwającego na nie sezonu zachwycają i kuszą apetycznym aromatem. Co więcej, truskawki stanowią cenne źródło wartości odżywczych – zawierają witaminy z grupy B, potas i więcej witaminy C niż w samej cytrynie. Nie czekaj – już teraz zainspiruj się pysznymi propozycjami marki WINIARY na wykorzystanie ich w kuchni. Pycha!
Na początek proponujemy przygotować oryginalną kompozycję dla smakoszy, czyli sałatkę z truskawkami doprawioną aromatycznym, miodowym sosem z musztardą francuską i przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY.
Składniki:
Truskawki (250 g)
Sałata lodowa (1 sztuka)
Cebula czerwona (1 sztuka)
Ser mozzarella (1 sztuka)
Banan (1 sztuka)
Pietruszka i koperek (do dekoracji)
Sos:
Przyprawa ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY (1 łyżeczka)
Olej (3 łyżki)
Miód (2 łyżki)
Musztarda francuska (1 łyżka)
Przygotowanie:
Olej, miód, musztardę i ZIARENKA SMAKU łączymy w wysokim naczyniu i dokładnie mieszamy. Opłukaną i odsączoną sałatę rwiemy na małe kawałki, następnie w kostkę kroimy cebulę i ser mozzarella. Obranego banana kroimy w plasterki, a truskawki na ćwiartki. Łączymy wszystkie składniki z sosem i podajemy z natką pietruszki oraz piórkami koperku. Idealnie smakuje z chrupiącą bagietką. Brzmi bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj i zakochaj się w tych smakach!
Świetnie sprawdzą się w upalne dni
Początek lata to najlepsza pora na serwowanie deserów z truskawkami w roli głównej. Skorzystaj z naszego pomysłu na pyszny deser z truskawkami, galaretką oraz kremem budyniowym i oczaruj swoich bliskich.
Składniki:
Truskawki (400 g)
Galaretka o smaku truskawkowym WINIARY (1 opakowanie)
Budyń do ciast i kremów o smaku waniliowym WINIARY (1 opakowanie)
Mleko (500 ml)
Cukier (3 łyżki)
Masło (100 g)
Śmietanka kremówka 30% (200 ml)
Przygotowanie:
Z 500 ml mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy z masłem. W szklance mieszamy proszek budyniowy z cukrem, następne wlewamy do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotujemy jeszcze przez 0,5 minuty i odstawiamy do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Następnie wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, po czym odstawiamy ją do ostudzenia. Truskawki kroimy w plasterki, natomiast ładniejsze środkowe kawałki zostawiamy do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieszczamy na dnie pucharków i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostałe plasterki truskawek umieszczamy wokół ścianek pucharków i nakładamy krem budyniowy. Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym kładziemy ją na krem. Gotowy deser ozdabiamy według uznania. Mmm… pycha!
Po więcej przepisów na pyszne i oryginalne potrawy oraz desery z truskawkami w roli głównej zapraszamy na www.winiary.pl
Nadesłał:
IP1
|