Słodki długi weekend!
Zbliżający się długi weekend warto wykorzystać na błogi wakacyjny odpoczynek i spotkania z bliskimi. Idealnym dopełnieniem chwil spędzonych w gronie znajomych będą kusząco słodkie i kolorowe desery.
Eton mess z różowym kremem i owocami lata
Składniki:
· 3 białka
· 150 g drobnego cukru do wypieków
· pół łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżeczka octu winnego
· 300 g kremówki
· 1 opakowanie mix do śmietany Delecta
· 3 łyżki cukru pudru
· 200 g mieszanych owoców: truskawek, malin, czereśni lub innych owoców
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 140oC. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie porcjami dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do piany dodaj ocet. Za pomocą łyżki nałóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem tak, aby powstał niewysoki blat. Całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź bezę i połam ją na mniejsze kawałki.
2. W czasie pieczenia bezy ubij śmietanę z dodatkiem cukru i miksu do śmietany. Owoce zblenduj na mus, a następnie delikatnie połącz go ze śmietaną. Zostaw kilka ładnych owoców do dekoracji.
3. Przygotowany krem umieść w pucharkach, przekładając go pokruszoną bezą. Wierzch udekoruj owocami. Podawaj lekko schłodzone.
Tort galaretkowy na kruchym spodzie
Składniki:
· 150 g mąki
· 75 g masła
· 1 żółtko
· 35 g cukru
· ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta
· ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
· 2 galaretki gruszkowe Delecta
· 300 g owoców (morele, czereśnie brzoskwinie, itp.)
· 3 łyżeczki żelatyny Delecta
Sposób przygotowania:
1. Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziesz ją przygotowywać.
2. Galaretki rozpuść w 800 ml wody, dodaj 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) przelej do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatop owoce, odstaw na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolej drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą
w środku, a nie na samym spodzie deseru.
3. Gdy galaretka nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.
www.delektujemy.pl
Nadesłał:
Berlińska Katarzyna
|