Słodki długi weekend!


Słodki długi weekend!
2017-08-09
Zbliżający się długi weekend warto wykorzystać na błogi wakacyjny odpoczynek i spotkania z bliskimi. Idealnym dopełnieniem chwil spędzonych w gronie znajomych będą kusząco słodkie i kolorowe desery.

 

Eton mess z różowym kremem i owocami lata

 

Składniki:

·         3 białka

·         150 g drobnego cukru do wypieków

·         pół łyżki mąki ziemniaczanej

·         łyżeczka octu winnego

·         300 g kremówki

·         1 opakowanie mix do śmietany Delecta

·         3 łyżki cukru pudru

·         200 g mieszanych owoców: truskawek, malin, czereśni lub innych owoców

 

Sposób przygotowania:


1. Piekarnik nagrzej do temperatury 140oC. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie porcjami dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do piany dodaj ocet. Za pomocą łyżki nałóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem tak, aby powstał niewysoki blat. Całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź bezę i połam ją na mniejsze kawałki.

2. W czasie pieczenia bezy ubij śmietanę z dodatkiem cukru i miksu do śmietany. Owoce zblenduj na mus, a następnie delikatnie połącz go ze śmietaną. Zostaw kilka ładnych owoców do dekoracji.

3. Przygotowany krem umieść w pucharkach, przekładając go pokruszoną bezą. Wierzch udekoruj owocami. Podawaj lekko schłodzone.

Tort galaretkowy na kruchym spodzie

 

Składniki:

·         150 g mąki

·         75 g masła

·         1 żółtko

·         35 g cukru

·         ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta

·         ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

·         2 galaretki gruszkowe Delecta

·         300 g owoców (morele, czereśnie brzoskwinie, itp.)

·         3 łyżeczki żelatyny Delecta

 

 

Sposób przygotowania:

1.       Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziesz ją przygotowywać.

2.       Galaretki rozpuść w 800 ml wody, dodaj 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) przelej do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatop owoce, odstaw na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolej drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą
w środku, a nie na samym spodzie deseru.

3.       Gdy galaretka nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.

www.delektujemy.pl

Nadesłał:

Berlińska Katarzyna

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl