Słodkie perełki i bursztyny, czyli byle do kolejnego lata


Słodkie perełki i bursztyny, czyli byle do kolejnego lata
2011-09-09
Nadeszła jesień, czas, kiedy nadmorska opalenizna powoli znika, a szum morza pamiętają już tylko przywiezione z wakacji muszle. Aby nie dać się jesiennej chandrze, zacznij już planować przyszłoroczny urlop!
Przeglądaj foldery i podróżuj palcem po mapie, delektując się przy tym ulubioną kawą lub herbatą posłodzoną... bursztynem! Deszczowe wieczory osłodzić możesz także pysznym jabłkiem w cieście francuskim ozdobionym... perełkami. Czy czujesz już powiew morskiej bryzy? 
 

Słodycz jak z głębin Bałtyku

Oprócz ciepłej, relaksującej kąpieli, nie ma nic lepszego na jesienne smutki, niż odrobina słodyczy. A jeśli w dodatku przywiodą one na myśl letni klimat, to poprawę nastroju mamy gwarantowaną. Kandyz bursztynowy Cukru Królewskiego wyglądem do złudzenia przypomina bursztyn, dlatego jego ciemne, grube kryształy będą ozdobą każdego stołu. Niepowtarzalny jest również karmelowy smak i zapach, jaki - dzięki zawartości melasy - kandyz bursztynowy Cukru Królewskiego nadaje napojom. Jest idealny zarówno do słodzenia naszej ulubionej kawy i herbaty, jak i syropów ziołowych czy owocowych. Brak środków konserwujących oraz sztucznych barwników to obok melasy kolejny sekret naturalnego smaku kandyzu bursztynowego Cukru Królewskiego.

Perła na Twoim stole

Podobno prawdziwej elegancji są w stanie nadać kobiecie jedynie perły. A co powiesz na „morską" ozdobę również dla swoich wypieków? Dzięki jedynemu dostępnemu w polskich sklepach cukrowi perlistemu Cukru Królewskiego, nasze ciasta, ciasteczka i drożdżówki  będę prezentowały się i smakowały prawdziwie wakacyjnie. Jego nieregularne perełki są śnieżnobiałe i nie zmieniają koloru ani konsystencji nawet pod wpływem pieczenia. Dlatego nie musimy już obawiać się, że nasza dekoracja „spłynie" przy wysokiej temperaturze. Te wyjątkowe, słodkie perły zdobiące nasze desery w duecie z napojami osłodzonymi kandyzem bursztynowym Cukru Królewskiego, poprawią nam humor w najbardziej nawet deszczowy jesienny dzień i przywołają wspomnienia z morską bryzą w tle.

Cena detaliczna 500g cukru kandyzu bursztynowego Cukier Królewski - około 7,50 zł.

Cena detaliczna 250g cukru perlistego Cukier Królewski - około 4 zł.

Wypróbuj nasz przepis na:

Jabłko w cieście francuskim

                                

Składniki:

Płaty mrożonego ciasta francuskiego*

Gotowe prażone jabłko lub marmolada z jabłek

Cukier trzcinowy „Cukier Królewski"

Cynamon

Dekoracja:

Cukier perlisty „Cukier Królewski"                                                            

Sposób wykonania:

Jabłko w cieście francuskim możemy przygotować w formie rogali lub prostokątnych ciastek.

Mrożone ciasto francuskie wyjmujemy z folii, układamy na stole i po rozmrożeniu kroimy każdy płat na kwadraty (jeśli robimy ciastka) lub po przekątnej, aby uzyskać trójkąty na rogale. Nadzienie w postaci prażonego jabłka lub marmolady z jabłek wykładamy tak, aby do brzegu pozostał minimum 1 cm, a następnie posypujemy je delikatnie cukrem trzcinowym „Cukier Królewski" i cynamonem - do smaku. Rogala zwijamy od podstawy trójkąta, a jego czubek moczymy wodą, aby łatwo przykleił się do ciasta. Z kolei, żeby uzyskać ciastko, po wyłożeniu nadzienia na jedną połówkę ciasta, przykrywamy je drugą, delikatnie dociskając brzegi, a na wierzchu robimy niewielkie ukośne nacięcia. Ciastka układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Delikatnie wklepujemy w nie cukier perlisty „Cukier Królewski" i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na maksymalnie 30 minut (długość pieczenia jest zależna od grubości ciasta).

* najpopularniejsze płaty to te o wymiarze 10 x 20 cm, z jednego płatu o takim rozmiarze uzyskamy 2 rogale lub 2 ciastka

Nadesłał:

Open Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl