Słodkie świętowanie z Piątnicą
Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia i karnawału bez słodkości oraz domowych wypieków. Ich przygotowanie ułatwią produkty marki Piątnica – Śmietanka 30% do ubijania oraz serek Mascarpone.
Święta Bożego Narodzenia, a także rozpoczynający się po nich karnawał to okres radosnych spotkań w gronie najbliższych. Na stole nie może wtedy zabraknąć ulubionych słodkości.
By cieszyć się pysznym smakiem ciast, kremów i tortów, wystarczy odrobina wyobraźni oraz sprawdzone, najwyższej jakości składniki. Do przygotowania świątecznych deserów OSM Piątnica szczególnie poleca delikatną Śmietankę 30% i serek Mascarpone.
Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija i stanowi idealną bazę do lekkich mas do ciast i tortów, a także do owocowych sałatek. Łącząc ją z ulubionymi dodatkami, np. z kolorową galaretką, biszkoptami, lodami czy słodkimi polewami, przyrządzimy oryginalne i smaczne kompozycje. Z kolei do udekorowania lub przełożenia świątecznych tortów znakomitym rozwiązaniem będzie słodka i gęsta Śmietana 36%.
Doskonałą propozycją na święta i karnawał jest także włoski specjał – Tiramisu. Możemy go z łatwością przyrządzić na bazie Mascarpone Piątnicy, który łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Jego delikatny, lekko słodki smak dobrze komponuje się z wyrazistą nutą mocnej kawy espresso i migdałowym aromatem amaretto – składnikami charakterystycznymi dla klasycznego Tiramisu.
Ponieważ serek Mascarpone marki Piątnica posiada gładką i kremową konsystencję, może być składnikiem wielu kremów i deserów. Doskonały efekt uzyskamy łącząc go z owocami oraz czekoladą. Szczególnie polecany jest do Creme brulee, pysznego deseru, w którym mascarpone łączymy z wanilią, kawą i gorzkim kakao.
Aby uprzyjemnić czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną, OSM Piątnica poleca przepis na tradycyjne, włoskie Tiramisu:
Składniki:
- 250 g sera Mascarpone Piątnicy
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 2 jaja
- 50 g cukru pudru
- 1 filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy
- 50 g likieru amaretto, likieru kawowego lub rumu (do wyboru)
Sposób przygotowania: oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ucierać do uzyskania białej masy. Delikatnie wymieszać z Mascarpone, dodać ubite białka. W szklanym, podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z dodatkiem amaretto, położyć warstwę kremu, ułożyć następną warstwę biszkoptów i kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.
Z myślą o przedświątecznych przygotowaniach OSM Piątnica proponuje także swoje pozostałe produkty. W ofercie firmy znajdziemy szeroki wybór śmietan o różnej zawartości tłuszczu (10%, 12%, 18%, 22%, 30%, 36%), a także najwyższej jakości twarogi.
Śmietana 30% do ubijania marki Piątnica dostępna jest w wygodnym kubku o gramaturze 400 g w cenie 3,90 zł/szt. Natomiast śmietankowy serek Mascarpone dostępny jest w ergonomicznych opakowaniach o pojemności 250 g i 500 g w cenie odpowiednio 5,50 zł i 11 zł/szt.