SŁODKIE SZALEŃSTWO z Jawo- Pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym


SŁODKIE SZALEŃSTWO z Jawo- Pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym
2014-02-13
Jak sprawić, aby zwykłe z pozoru pierogi z jagodami otrzymały całkowicie nowy, zaskakujący i kulinarnie fascynujący image smakowy? Czy pierogi z jagodami skazane są na prostą, cukrową posypkę?

Jedynymi ograniczeniami w kuchni są nasze przyzwyczajenia smakowe – to, czego nie znamy, często nie zyskuje naszej aprobaty. Sięgamy po to, co kulinarnie i kulturowo oswojone, nie szukając nowości, przygotowując wciąż te same danie, zestawiając takie same produkty. To duży błąd – czasem wystarczy odrobina fantazji, aby doskonale znaną potrawę zobaczyć w całkowicie nowym świetle – np. za sprawą syropu klonowego. 

Składniki: *cukier 100 g, *orzechy laskowe 100 g, *śmietana 30 % 150 ml, *woda 300 ml, *syrop klonowy 75 ml, *Pierogi z jagodami JAWO 1 op

Przygotowanie:Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić cukier i syrop klonowy - otrzymany w taki sposób jasny karmel rozprowadzić wodą i odparować 1/2 objętości. Pod koniec dodać lekko rozgniecione orzechy laskowe i śmietanę, gotować bardzo ostrożnie na małym ogniu przez 5 min. Podawać na ciepło z ugotowanymi pierogami – te wystarczy wrzucić na 10 minut wprost do osolonego, gotującego się wrzątku. Smacznego! więcej inspirujących przepisów znajdziesz na www.jawo.pl

Nadesłał:

KN
http://kobieta24.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl