Smaczne dania z grilla
Grillowanie to miły sposób na spędzenie letniego dnia czy popołudnia. Potrawy z grilla są smaczne i zdrowe, a także łatwe do przygotowania. Tutaj znajdziesz kilka pomysłów na to, co przygotować na ruszcie.
Mięso
Jeśli wybierasz się na spontaniczną imprezę u znajomych, to pewnie po drodze kupisz kiełbasę. Jednak jeśli planujesz imprezę wcześniej, to masz czas, żeby się przygotować. Możesz kupić takie mięso, jak lubisz i odpowiednio je zamarynować. Dzięki marynacie zyska ciekawy smak, a także szybciej skruszeje na ruszcie. Ilość składników dostosuj do wielkości kawałka mięsa. Do obracania męsa na ruszcie przydatne są akcesoria do grilla.
Marynata do karkówki
oliwa lub olej roślinny
cebula
czosnek
cytryna
sól, pieprz, inne przyprawy
Do miski wlej olej i dopraw przyprawami oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodaj podstawowe przyprawy i inne – to, co najbardziej lubisz i co pasuje do karkówki. Nasmaruj dokładnie mięso marynatą i włóż je do większej miski lub innego naczynia. Pokrój cebulę w piórka, czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Obłóż mięso warzywami i schowaj do lodówki.
Marynata do ryb i kurczaka
oliwa lub olej roślinny
cytryna
czosnek
pietruszka
sól, pieprz
Do miski wlej tłuszcz, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Pietruszkę posiekaj i dodaj do marynaty. Cytrynę przekrój na pół, jedną połowę wyciśnij do marynaty, drugą pokój na plasterki. Natrzyj marynatą mięso, połóż do naczynia i obłóż plasterkami cytryny. Pozostały płyn możesz wlać do naczynia z mięsem.
Warzywa
Najłatwiejszy sposób przygotowania warzyw na grillu to szaszłyki. Na ruszcie można piec paprykę, pomidory, cukinię, cebulę, czosnek, bakłażany pieczarki i inne warzywa. Jest to również dobry sposób na ugoszczenie wegetarian na imprezie z grillem. Kup jednorazowe patyczki lub metalowe szpatułki, które posłużą ci wiele razy. Warzywa nabijaj według własnego pomysłu, na przykład na przemian. Oczywiście możesz połączyć mięso z warzywami lub owinąć je boczkiem.
Sałatka
Mięso z grilla zwykle nie jest tłuste, lecz lepiej dodać do niego witaminy w postaci sałatki. Do potrwa z rusztu świetnie pasuje sałatka Coleslaw, sałatki inspirowane greckimi oraz pomidory i ogórki. Możesz również przyrządzić ogórki małosolne.
Coleslaw
biała kapusta
cebula
marchewka
majonez 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
cukier puder 1/4 szklanki
pieprz 1/4 łyżeczki
mleko lub maślanka 1/4 szklanki
ocet winny 1 i 1/2 łyżki
sok z cytryny 2 i 1/2 łyżki
Warzywa poszatkuj drobno nożem lub na tarce. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i zalej nim warzywa. Sałatkę odstaw do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia.
Nadesłał:
Natasza Bednarek
|