Smacznie i odświętnie: wielkanocne inspiracje kulinarne
Na horyzoncie widać Wielkanoc, ale wciąż jest czas, aby przygotować specjały na te wyjątkowe święta. Jajko, czyli kulinarnego bohatera wielkanocnego stołu, możesz podać w niecodziennej odsłonie, również miłośnicy śledzi także będą usatysfakcjonowani, a na deser idealnie sprawdzi się babka i sernik.
Smakołyki, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie i odświętnie. Wspólnie z laureatami Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, zachęcamy do odkrywania na nowo bogactwa rodzimych produktów spożywczych. Sprawdzone receptury wystarczy „doprawić” szczyptą kreatywności lub sięgnąć po dobrze znane składniki i stworzyć z nich zupełnie nowe danie.
Zachętą do kulinarnych poszukiwań mogą być przepisy producentów, których wyroby zdobyły znaki jakości „Doceń polskie”. Certyfikaty są przyznawane artykułom spożywczym, które zostały wysoko ocenione przez specjalistów z branży spożywczej zasiadających w Loży Ekspertów. Wyroby z godłem promocyjnym cechują się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości. Co równie ważne, logo „Doceń polskie” nie pozostawia wątpliwości co do pochodzenia wyrobu. Wyróżnione artykuły spożywcze to propozycje warte wypróbowania!
I. Świąteczna jajecznica z boczkiem i kabanosami
Do jej przygotowania zapraszają Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki kremówki
- 3 kabanosy ZM Henryk Kania Maestro 120 g (nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- 100 g boczku ZM Henryk Kania
- kilka suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- suszona bazylia
- starty parmezan
- sól, pieprz
- 2 łyżki klarowanego masła
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plasterki, czosnek siekamy, a następnie mieszamy go z pomidorami i odstawiamy. Jajka, kremówkę i parmezan roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na jednej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kabanosy Maestro i chwilę podsmażamy, po czym wlewamy roztrzepaną masę z jajkami. Na drugiej, suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu pomidory z dodatkami. Gorącą jajecznicę przekładamy na talerz, a na nią nakładamy zawartość patelni z pomidorami, posypujemy resztą sera i bazylią.
II. Mleczne wulkaniki z jajek
Idealna propozycja dla milusińskich. Przepisem dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 jajka
- 4 plastry boczku
- 50 g Sera Mlecznego Serenada (Loża Ekspertów przyznała mu znak jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- mielona słodka papryka
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na pianę. Plastry boczku podsmażamy z obu stron, po czym przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję). Na boczek ostrożnie wykładamy żółtko, następnie pianę z białek. Całość posypujemy startym serem (najlepiej użyć tarki o małych oczkach) i przyprawiamy.
Jajka pieczemy w piekarniku przez ok. 10-15 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
V. Śledź w oleju rzepakowym pod cynamonem
Autorski przepis na śledzia (który jest częstym gościem zarówno na wielkanocnym, jak i bożonarodzeniowym stole) firmy Green Spoon.
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (czystych lub w oleju)
- 1 średnia cebula
- garść rodzynek
- mielony cynamon
- Zdrowy Olej Rzepakowy Tradycyjnie Tłoczony Na Zimno Green Spoon (eksperci dwukrotnie nagrodzili go znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- Zdrowy Olej Rydzowy Tradycyjnie Tłoczony Na Zimno Green Spoon
- kolorowy, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jeśli kupiliśmy śledzia w zalewie olejowej, najlepiej go przepłukać, żeby olej nie zaburzył smaku. Filety kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy w półmisku lub innym zamykanym pojemniku. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce i układamy ją na pierwszej warstwie śledzia. Dodajemy kilka rodzynek, oprószamy cynamonem wg uznania (to aromatyczna przyprawa, nie warto przesadzać) i doprawiamy pieprzem. Całość podlewamy olejem rzepakowaym Green Spoon, można dodać także kilka kropek oleju rydzowego (który doda posmaku cebulowo-korzennego). W podobny sposób, według uznania, układamy kilka warstw śledzia. Gotową potrawę umieszczamy na noc w lodówce, następnego dnia jest gotowa do spożycia.
Dobrym dodatkiem do niej jest świeży chleb i naturalne masło.
IV. Sernik OSM Siedlce
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach zachęca do upieczenia smakowitego deseru.
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 sztuka (kostka) tłuszczu mlecznego stołowego śmietankowego OSM Siedlce
- 1 łyżeczka smalcu
- 5 żółtek
Składniki masy serowej:
- 1 kg Twarogu sernikowego OSM Siedlce (który został dwukrotnie nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT)
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 0,3 szklanki oleju
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 sztuki budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 kubek (250 g) śmietany kremówki 30% tł. OSM Siedlce
- 11 białek jaj
Przygotowanie:
W misce umieszczamy składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kostkę tłuszczu mlecznego, smalec i żółtka. Wszystko łączymy i zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Układamy je na blachę równomiernie i delikatnie ugniatamy, a następnie zapiekamy na złoty kolor przez ok. 15-20 min w temp. 175 stopni Celsjusza.
Śmietanę kremową 30% tł. ubijamy i odstawiamy, w oddzielnej misce na sztywną pianę ubijamy także 11 białek, również je odstawiamy. W kolejnym kroku ucieramy 6 żółtek z 1 szklanką cukru na puszystą masę, dodajemy olej i startą skórkę z cytryny. Do masy dodajemy budyń waniliowy, twaróg sernikowy oraz szklankę mleka. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną ubitą śmietanę kremową oraz ubite białka jaj. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na zapieczony spód ciasta. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy przez 50 min w temp. 175 stopni Celsjusza.
Kiedy ciasto się upiecze, a piekarnik będzie wyłączony, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku (dzięki temu nie opadnie). Po chwili wyjmujemy ciasto, podajemy gdy ostygnie.
V. Baba wielkanocna z Majonezem Białuty
Przepis na ten tradycyjny wielkanocny wypiek udostępniła firma BIAŁUTY.
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 5 łyżek Majonezu Białuty (dwukrotnie nagrodzono go znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny + otarta cała skórka z cytryny
- masło lub margaryna do wysmarowania blaszki
- 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
- opcjonalnie: polewa czekoladowa lub lukier
- opcjonalnie: 1 garść rodzynek
Przygotowanie:
Białka jaj i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę ziemniaczaną i tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia (jeśli dodajemy rodzynki należy je obtoczyć w mące).
Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i majonez delikatnie mieszając ciasto łyżką, na samym końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, od 45 do 50 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a po wystudzeniu – polewamy czekoladą lub lukrem.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 780 115 953
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|