2013-11-18
Produkty dietetyczne przeznaczone dla osób nietolerujących określonych składników, jak i wyroby oparte jedynie na naturalnych składnikach często odbiegają walorami smakowymi od tych sztucznie ulepszonych.
Nierzadko bowiem to, co najbardziej oddziałuje na nasze zmysły, stworzone zostało w oparciu o czysto chemiczne receptury. Kiełbasa Krakowska z linii Natura marki Nove to doskonały przykład na to, że nawet bez sztucznych dodatków i aromatów zdrowe produkty mogą być naprawdę smaczne.
Coraz częściej osoby zajmujące się zawodowo doradztwem w zakresie prawidłowego odżywiania alarmują, aby dokładnie czytać etykiety produktów, które planujemy zakupić, a następnie spożywać. Standardem niemal stało się już ulepszanie produktów sztucznymi dodatkami w celu przedłużenia ich terminu zdatności do spożycia, polepszenia smaku, zapachu, walorów estetycznych. Nie inaczej jest w przypadku produktów dietetycznych – tak tych przeznaczonych dla osób stosujących diety zdrowotne, jak i wyrobów light dla osób odchudzających się. Nie od dziś wiadomo, że obniżenie zawartości tłuszczu czy brak cukru często związane jest ze wzbogacaniem receptury o chemiczne zamienniki czy ulepszacze. Produkty z linii Natura marki Nove są inne – sztuczne dodatki
i konserwanty zastąpione zostały składnikami pochodzenia naturalnego, a specjalny proces produkcji pozwolił na zachowanie doskonałych walorów smakowych – płynących prosto z natury.
Smak natury
Kiełbasa Krakowska należy do tych produktów, które są znane w każdym zakątku Polski. Jej wyrazisty smak, otrzymywany dzięki specyficznej mieszance przypraw oraz precyzyjnemu i ściśle określonemu procesowi produkcji sprawia, że często gości na wielu polskich stołach. Niestety w dzisiejszych czasach niektórzy producenci chcąc jeszcze bardziej podkreślić walory smakowe swoich wyrobów przy jednoczesnej optymalizacji kosztów produkcji, decydują się na dodawanie do ich składu różnego typu chemicznych dodatków, sztucznych konserwantów, wypełniaczy. Kiełbasa Krakowska marki Nove, podobnie jak wszystkie produkty z linii Natura, to połączenie doskonałego smaku i aromatu z bezpiecznymi i zdrowymi składnikami. Do jej produkcji stosuje się najwyższej jakości mięso, a zamiast sztucznych konserwantów i przeciwutleniaczy – wyselekcjonowane
z naturalnego środowiska kultury bakterii, susze warzywne i ich soki, ekstrakty owocowe (w tym z bogatej w wit. C aceroli). W składzie produktu nie ma miejsca również dla fosforanów, glutaminianu sodu, i ulepszaczy z literką „E” na początku.
Z najwyższej półki
Kiełbasa Krakowska marki Nove to idealny, a przede wszystkim zdrowy i bezpieczny składnik diety dla osób chorych na celiakię – nie zawiera bowiem glutenu. Podkreśla to otrzymana przez zakłady mięsne Nove i linię Natura licencja na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, przyznanego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Ponadto, wyroby marki Nove produkowane są z najwyższej jakości mięsa pochodzącego z zakładów posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Jednak o jakości wyrobów mięsnych decydują nie tylko użyte składniki, ale również cały proces produkcyjny, który zorganizowany jest w sposób gwarantujący konsumentowi bezpieczeństwo i spożywanie zdrowych produktów. Gwarantuje to m.in. nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej, a także technologia produkcji oparta na ścisłej kontroli i zachowaniu wysokiej higieny.
Mięso jest ważnym elementem dobrze zbilansowanej diety. Stanowi źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, zawiera witaminy, żelazo oraz mikro- i makroelementy pełniące znaczącą rolę w procesach metabolicznych. Jednak na półkach sklepowych znaleźć można wiele produktów, które oprócz podstawowego surowca i przypraw posiadają w swoim składzie również sporo sztucznych wypełniaczy. Kiełbasa Krakowska z linii Natura marki Nove to idealna odpowiedź na potrzeby osób poszukujących naturalnych, zdrowych wyrobów pozbawionych chemii, a przy tym zachwycających swoim smakiem.
Kiełbasa Krakowska Nove Natura
Opakowanie: 280 g - w sprzedaży samoobsługowej (Intermarche, Alma, Tesco)
Dostępna także w ladzie tradycyjnej (Tesco, Auchan, Intermarche)
Cena: ok. 32 – 38 zł/kg
Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska). Surowiec do produkcji mięsa pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje Nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają certyfikaty BRC
i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową żywność.
W skład linii Natura wchodzą szynka zrazowa, kiełbasa długa, kiełbasa krótka, kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka zrazowa z tłuszczem. Produkty są paczkowane i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.
Zakłady Mięsne "Nove" Sp. z o.o.
86-170 Nowe, Morgi 53
tel.: 48 52 332 83 81
fax: 48 52 332 83 80
e-mail:sekretariat@zmnove.pl
http://www.zmnove.pl