Smacznie, zdrowo, tanio - dlaczego warto filtrować wodę?


Smacznie, zdrowo, tanio - dlaczego warto filtrować wodę?
2015-05-08
Picie wody z kranu to trend, który staje się coraz bardziej popularny. Mimo tego, że jest ona czystsza niż kiedyś, to dalej zawiera chlor. To właśnie on może niekorzystnie wpłynąć na smak wody, a tym samym przyrządzanych na jej bazie potraw.
Niefiltrowana woda posiada także inne nieprzyjemne właściwości, m.in. pozostawia ciemny nalot na kubku po herbacie. Co zrobić, aby móc bez żadnych obaw spożywać popularną „kranówkę”? 
 
Filtrowanie wody z kranu
Aby woda była delikatna i zachowała przy tym swoje główne walory zdrowotne – należy ją umiejętnie filtrować. Na rynku możemy znaleźć wiele rozwiązań, pozwalających na uzyskanie nieskazitelnego smaku wody. Woda filtrowana jest gwarancją, że przyrządzone na jej bazie potrawy będą miały niepowtarzalny smak, a to dzięki wyzbyciu się nieprzyjemnego dodatku gorzkiego chloru – przekonuje Zofia Czechowicz, ekspert marki UST-M. Obok kwestii smakowych, równie istotne są te zdrowotne – filtrowana woda jest szczególnie zalecana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, które w tym okresie wymagają szczególnej opieki i odpowiedniego nawodnienia – podkreśla Zofia Czechowicz.
 
Jak zaznacza ekspert, głównym walorem filtrowania jest usunięcie chloru, który może negatywnie wpłynąć na jakość dań. Co także istotne, filtry pozwalają na zmiękczanie wody, co przekłada się na mniejszą ilość osadzającego się kamienia, nie pozbawiając jej przy tym cennych jonów wapnia i magnezu. Takie rozwiązanie zapewnia również korzyści ekonomiczne – koszt zużycia wody jest 10 razy tańszy niż tej butelkowanej.
 
Smak dla zdrowia i urody
Osoby dbające o zdrowie i przestrzegające diety wiedzą, że spożywanie wody jest bardzo ważnym aspektem, którego nie należy bagatelizować. Przygotowywane na jej bazie posiłki powinny zachowywać swoje cenne wartości odżywcze. Z tego powodu umiejętnie przefiltrowana woda jest idealną podstawą dla zup i sosów. To samo tyczy się napojów – przyrządzone w domu kawy, koktajle owocowe, zimne smoothies oraz lemoniady staną się o wiele smaczniejsze. Co jeszcze? Ugotowane na bazie takiej wody kasze i ryże nie wchłoną razem z nią nieprzyjemnych zapachów i nie popsują smaku głównego elementu obiadu. Nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków żywieniowych, dlatego warto już dzisiaj zaopatrzyć się w filtr i cieszyć się pełnym smakiem krystalicznie czystej wody.  

Nadesłał:

Marta-Sfera

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl