Smaczny i prosty przepis na hiszpański wieczór
Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Nie może ich zatem zabraknąć podczas letnich wieczorów spędzonych w gronie przyjaciół, np.: przed telewizorem, w czasie oglądania zdjęć z wakacji, czy grillowania w ogrodzie.
Podstawą wieczoru w hiszpańskim stylu są przekąski na bazie oliwek. Są one bardzo popularne w Hiszpanii, kraju będącym największym producentem oliwek na świecie. Oliwki charakteryzują się uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je podawać na tysiąc sposobów w zależności od dania, okazji, gustu czy… humoru. Najprostszą formą tapas, czyli przekąsek, są hiszpańskie oliwki podawane bez żadnych dodatków. Wystarczy zaserwować hiszpańskie oliwki o różnych wielkościach i kolorach, aby oczarować gości. Inną propozycją są hiszpańskie oliwki faszerowane, np.: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, orzechami laskowymi, migdałami, serem czy szynką. Dzięki różnym nadzieniom możemy w prosty i szybki sposób zaoferować gościom kilka wersji tapas. Ciekawą propozycją są także samodzielnie przygotowane marynaty. Dodając zioła, miód, imbir czy sok z cytryny, w kilka minut możemy stworzyć oryginalne dania.
Wspólne marynowanie oliwek
Atrakcją wieczoru w hiszpańskim stylu może być wspólne przygotowywanie przekąsek. Stworzenie marynaty do oliwek jest bardzo proste i nawet osoby, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie, poradzą sobie z tym zadaniem. Wystarczy otworzyć słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek, dodać składniki, na które mamy ochotę i gotowe. Łączenie smaków i aromatów to wspaniała zabawa. Zwłaszcza jeżeli dopełnieniem są czerwono – żółte stroje, romantyczne brzmienia hiszpańskiej gitary oraz hiszpańskie wino.
Hiszpańskie czarne oliwki z kozim serem
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
100 g koziego sera
50g marynowanej pieczonej czerwonej papryki
(można użyć też zwykłej papryki marynowanej)
Orzechy włoskie
Kminek
Hiszpańska oliwa z oliwek
Natka pietruszki do dekoracji
Opis:
Paprykę odsącz z zalewy a następnie pokrój w kostkę. Na kawałki podziel także kozi ser. Dodaj hiszpańskie czarne oliwki i orzechy włoskie. Całość posyp kminkiem i polej odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki.
Nadesłał:
Multi_Communications
|