Smak włoskiej riwiery


Smak włoskiej riwiery
2011-08-11
Wróciłeś z ekscytującej wyprawy po słonecznej Italii? A może wybierasz się tam wkrótce i chcesz wprowadzić się w wakacyjny nastrój? Wiedz, że jedną z największych pasji Włochów są kulinaria.

  Włosi to prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej. Według koneserów włoskie potrawy należą do jednych z najsmaczniejszych oraz najzdrowszych na świecie. Kuchnia słonecznej Italii w idealny sposób łączy w sobie prostotę z wyrafinowaniem. Jest pełna pasji, smaków oraz zapachów. Większość włoskich regionów może poszczycić się bogatą tradycją kulinarną oraz swoimi specjałami. Neapol to ojczyzna znanej na całym świecie pizzy, Bolonia słynie z sosu mięsnego bolognese, Toskania to  region z najlepszymi gatunkami oliwy, z kolei Sycylia znana jest z pysznych deserów.

Sztandarowym składnikiem kuchni włoskiej są warzywa oraz przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn. Włosi lubią również eksperymentować z różnymi rodzajami sera, m. in. parmezanem, mozzarellą czy serem ricotta. Nie sposób również nie wspomnieć o potrawach mącznych czy owocach morza. Ten włoski klimat odnajdziesz również w Pesto alla Genovese Develey, którego korzenie sięgają Genui, miasta położonego w północno-zachodniej części Włoch.  Mieszkańcy Italii wytwarzają pesto z oliwy z oliwek, listków bazylii, czosnku, parmezanu oraz orzechów piniowych, cierpliwie i starannie ugniatając wszystko drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach. Pesto alla Genovese Develey to produkt, który powstał według owej tradycyjnej receptury. Swój smak zawdzięcza trzem podstawowym składnikom: świeżej bazylii, orzechom oraz doskonałej mieszance serów. Z Pesto alla Genovese Develey zabierzesz odrobinę Włoch do domu!

Nadesłał:

5_tka

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl