2013-11-01
Nasze zainteresowanie kulinariami i gastronomią coraz mocniej przekłada się nie tylko na śledzenie różnych programów telewizyjnych, ale także na wzrost zainteresowania tym, co jemy. Nie wystarcza nam już wiedza, że coś jest smaczne i tanie, chcemy wiedzieć z czego jest zrobione.
Takie zachowanie konsumenta, coraz większa świadomość i ekspansja certyfikowanych produktów zmienia podejście producentów do tego, co mają do zaoferowania klientom. Nie inaczej jest także w ABC Kuchni z Suchego Lasu pod Poznaniem. Jej właściciel Hieronim Jurga od momentu powołania do życia firmy i kolejnych przedsięwzięć zawsze stawiał na jakość. Co więcej poszukiwał tylko takich dostawców, jak np. Folwark Wąsowo, które dostarczą mu surowiec z najwyższej półki.
Właściciel firmy chciał oprócz działalności cateringowej i restauratorskiej dać coś klientom, którzy szukają zdrowego i smacznego produktu, bez konserwantów i ulepszaczy, który wykorzystają w swojej domowej kuchni. I tak narodziła się unikalna w skali kraju Kolekcja Smaku. Spójny design słoiczków, nalepek i niepowtarzalny smak, to argumenty za tym, że całość przedsięwzięcia została należycie przemyślana.
Obecnie w kolekcji znajdują się cztery smaki. Bardzo różne, ale wszystkie zaskakujące swoją oryginalnością. Zadowalają one zarówno wegetarian, smakoszy ryb, jak i zwolenników mięsa.
PARFAIT Z ŁOSOSIA Z nutą ziół prowansalskich. Składniki produktu: filet z łososia, śmietana 33%, zioła prowansalskie, przyprawy. Sposób podania: delikatną w smaku pastą z łososia można smarować krakersy, tosty i kanapki, chleb chrupki i razowy. Doskonale pasuje z dodatkami: pomidorem, koperkiem, ogórkiem kiszonym. Z parfait z łososia można przygotować także wytrawny mrożony deser, dla którego idealnym dodatkiem jest konfitura z czerwonej cebuli z miodem i winem.
PASZTET Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH. Składniki produktu: wątróbki drobiowe, cebula, masło, jaja kurze, przyprawy. Pasztet z wątróbek doskonale komponuje się z bazylią, ogórkiem kiszonym, pomidorem. Może być podawany z chlebem razowym, a także z kromkami chrupiącej bagietki.
PASZTET Z SOCZEWICY. Z nutą imbiru, gałki muszkatołowej i czosnku. Składniki produktu: soczewica czerwona, marchew, seler, cebula, masło, śmietana, jajka, przyprawy. Pasztet z soczewicy jest idealny do kanapek, ale także jako część dania głównego. Pokrojony w plastry i ułożony na półmisku świetnie komponuje się na imprezowym stole, jako przystawka lub zakąska.
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z WINEM I MIODEM. Składniki produktu: cebula czerwona, cukier żelujący, ocet balsamiczny, wino czerwone, miód, przyprawy. Konfitura z czerwonej cebuli pochodzącej z ekologicznej produkcji Folwarku Wąsowo z winem i miodem jest doskonała jako dodatek do dań z grilla i pasztetów z soczewicy i wątróbek drobiowych produkcji ABC Kuchni. Doskonale smakuje wytrawny deser z parfait z łososia, konfitury z czerwonej cebuli z miodem i winem i musu chrzanowego.
Kolekcja Smaku ma już swoich zwolenników. Z olbrzymim zainteresowaniem spotkała się podczas tegorocznej Polagry w Poznaniu. Jej smak docenili uczestnicy m.in. Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, a także targowisk regionalnych produktów Tygiel by REforma i Tygiel w 3 Kolorach oraz w czasie Cooking Session w Poznaniu.
Kolekcja Smaku jest dostępna w ciągłej sprzedaży w restauracjach ABC Kuchni i 3 Kolorach oraz za pośrednictwem strony www.kolekcjasmakow.com, a także przy okazji wielu imprez i na targowiskach z naturalną żywnością.
Kolekcja Smaku to nie tylko pyszne „smarowidła” na kanapki, ale także baza do dań obiadowych.
Oto jedno z nich, zaproponowane przez szefa kuchni i produkcji Krzysztofa Kucharskiego ABC Kuchni:
Włoska bruschetta z duszonymi grzybami
Składniki:
jeden chlebek ciabatta
słoiczek pasztetu z wątróbek drobiowych
boczniaki 250 gram
grzyby shitake lub pieczarki 250 gram
jedna duża posiekana w piórka cebula
dwa ząbki pokrojonego w plasterki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciabattę kroimy na 2-centymetrowe kromki, każdą z nich smarujemy pasztetem z wątróbek drobiowych.
Zapiekamy w piecu w temp 150 stopni C przez 10 minut.
W tym czasie w rondelku szklimy na oliwie cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grzanki wyjmujemy z pieca na talerz i na każdej układamy gorące uduszone grzyby.
Całość polewamy delikatnie oliwą. Możemy też posypać płatkami parmezanu.
Adres restauracji: 3kolory - cafe grill & restaurant, Wiankowa 3, Poznań, www.3-kolory.pl
Nadesłał:
exPress Dziennikarska Agencja Usługowa
http://www.express-poznan.pl
|
|