Śniadanie dla ucznia zdającego egzamin
By otrzymać celujące oceny, nie wystarczy dobrze przygotować się do lekcji, ale także pamiętać o codziennym zdrowym i pożywnym śniadaniu. To właśnie ono wspomaga koncentrację i pamięć oraz daje siłę do nauki, szczególnie w okresie egzaminów gimnazjalnych i maturalnych. Od kwietnia rusza sezon egzaminów. W tym miesiącu uczniowie zdawać będą egzamin gimnazjalny, a w maju licealiści zmierzą się z maturą. Już teraz warto zadbać o właściwe przygotowanie do nich, wprowadzając odpowiednią dietę, która ma wpływ na kondycję intelektualną uczniów. Jest to niezwykle istotne dla osób, które mają przed sobą egzaminy, wiążące się z wzmożonym wysiłkiem intelektualnym, porównywalnym do wysiłku maratończyka.
Przed egzaminami, należy jeść 4-5 regularnych posiłków dziennie, z których śniadanie jest najważniejsze. Zapewnia ono organizmowi 25% potrzebnej energii, dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów, a dzięki temu pozwala na szybsze przetwarzanie informacji
i przyswajanie wiedzy. Zmniejsza także ryzyko podatności na stres, poprawia nastrój oraz pomaga utrzymać stałą wagę.
Warto również pamiętać, że zbyt długie odstępy między posiłkami negatywnie wpływają na metabolizm i koncentrację oraz obniżają poziom glukozy we krwi, dlatego między 3 głównymi posiłkami należy zjeść 2 mniejsze: drugie śniadanie oraz podwieczorek. Mogą się one składać
z owocu, jogurtu z muesli lub kanapki z chudą wędliną, pomidorem, sałatą, posmarowaną dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową.
W diecie ucznia powinny znaleźć się ryby, bogate w kwasy omega-3, które poprawiają sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania, a także produkty bogate w białko takie, jak jogurty, chuda wędlina, półtłuste sery. Nie można zapominać o owocach i warzywach, które wzmacniają koncentrację, a także o produktach pełnoziarnistych np. ciemne pieczywo, muesli, które dostarczą energii do nauki. Natomiast na stres i zmęczenie najlepsze są banany, suszone morele, czy orzechy - radzi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista
z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar", organizator akcji „Śniadaniowa Klasa" -- W dzień samego egzaminu należy zjeść pożywny pierwszy posiłek, a także wziąć ze sobą kanapkę na drugie śniadanie.
Egzaminy gimnazjalne rozpoczynają się 23 kwietnia, dlatego już dziś warto pomyślećo odpowiedniej diecie, która ułatwi zdanie ich bez większych problemów.
Po więcej wskazówek zapraszamy na stronę: www.sniadaniowaklasa.pl.
Nadesłał:
i.ozaist
|