Śniadanie na słodko-kwaśno


Śniadanie na słodko-kwaśno
2012-06-26
Sposób, w jaki witamy dzień, ma ogromny wpływ na samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, by każdy poranek rozpoczynać od śniadania bogatego w pełnowartościowe składniki. Żyjąc w pośpiechu często o tym zapominamy, dając tym samym zły przykład najmłodszym.

Co jednak robić, gdy pomimo naszych starań dziecko nie chce jeść śniadania? WSP „Społem” podpowiada, jak poradzić sobie z małym niejadkiem.

Śniadanie, zdaniem wielu dietetyków to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mamy siłę i energię do pracy, nauki czy zabawy. Dostarczając organizmowi składniki bogate w substancje odżywcze rzadziej chorujemy, jesteśmy bardziej odporni na stres, a co najważniejsze - jesteśmy szczęśliwsi. Problem pojawia się w sytuacji, kiedy nasza pociecha grymasi i odmawia zjedzenia posiłku. Powodów może być wiele, jednak najczęściej problem tkwi w kwestii smaku czy sposobie podania śniadania. Odrobina fantazji i małe wsparcie ciekawymi  produktami pomoże rozwiązać kłopoty z niejadkiem.

Przede wszystkim, śniadanie nie musi być nudne. Nie oznacza to, że musimy diametralnie zmienić podejście do kuchni, ucząc się nowych, wyszukanych przepisów. Wystarczy, że tradycyjne kanapki - tak popularne i przygotowane na szybko - pokroimy w zabawne kształty czy ozdobimy wzorkiem. Zupełnie inaczej, a przede wszystkim smaczniej, będą wyglądały, gdy użyjemy różnokolorowych składników. Wyjmijmy wszystkie warzywa, które znajdziemy w lodówce - pomidora, rzodkiewkę, sałatę itp. Sprawdzonym sposobem na urozmaicenie tradycyjnego menu jest nadanie znanej potrawie zupełnie nowego smaku. Wykorzystajmy do tego Ketczup Kielecki o smaku śliwkowym, tak lubiany przez najmłodszych. Jego charakterystyczny słodko-kwaśny smak, uzyskany dzięki połączeniu świeżych pomidorów   i naturalnych przecierów ze śliwek i jabłek, podbije serca dzieci. Stanowi idealny dodatek do kanapek, parówek czy tostów.

Nadesłał:

Publicon

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl