Soja zamiast soli


Soja zamiast soli
2012-05-31
W obliczu ostatniej „Saltgate” wszyscy z uwagą przyglądamy się soli. Jako, że tej drogowej już dawno nie ma ani na chodnikach, ani na półkach sklepowych, to teraz pora, żeby zwrócić szczególną uwagę na sól zawartą w naszej codziennej diecie... ... 

szczególnie jeżeli naszym wiosennym postanowieniem są regularne treningi. Wg. WHO, dzienne spożycie tej białej kopaliny, mylnie nazywanej przyprawą,
nie powinno przekraczać ok. 5-6 gram, czyli 1 łyżeczki kuchennej. Ręka do góry, kto jest przekonany, że udaje mu się ograniczyć sól w swojej diecie do tego stopnia! 
I tak Wam nie wierzymy.
J No chyba, że zamiast soli stosujecie sos sojowy Kikkoman Less Salt…

Wspomniana 1 łyżeczka soli, to nie tylko ta, którą faktycznie dodajemy do zup, czy sosów. Sól jest obecna w większości produktów spożywczych, szczególnie tych bardziej przetworzonych. Najwięcej znajdziemy jej w mięsie, wędlinach, przetworach mlecznych, przyprawach i pieczywie. Wszystkie te produkty sprawiają, że zamiast 5-6 gramów, w ciągu dnia spożywamy jej nawet 16!

Sól, a organizm...

Nadmiar soli ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Dzięki zawartości w niej sodu i potasu, wpływa na regulację gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej organizmu. Obecność tych pierwiastków w nadmiarze może skutkować nadciśnieniem tętniczym, ale utrzymana w rozsądnych ilościach ma bardzo pozytywne działanie i wpływa
na większą wydolność organizmu. Składniki te są wydalane wraz z potem, ale na ich szkodliwy nadmiar są narażeni szczególnie sportowcy. Dzieje się tak dlatego, że wraz
z większym poziomem wytrenowania organizm samoistnie zmniejsza ilość traconych elektrolitów, więc ewentualne straty powstają tylko podczas długotrwałych treningów. Kluczową kwestią jest także zachowanie odpowiednich proporcji między pierwiastkami. Zostają one zaburzone, gdy soli zjadamy za dużo, więc dietetycy sportowi rekomendują ograniczanie soli w codziennej diecie do koniecznego minimum. Tym bardziej, że jest ona obecna w większości produktów spożywczych – producenci dosalają swoje artykuły, żeby wzmocnić ich smak, zwiększyć wagę produktu przez zatrzymanie w nim wody oraz dla konserwacji.

 

 

Czym straszy sól?

Nadmiar soli w organizmie podwyższa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia. Najczęstszym objawem powyższych jest np. nadmierna potliwość.
Sól zatrzymuje także wodę w organizmie, przez co zaburza pracę nerek i może powodować obrzęki oraz wpływa na enzymy trawienne powodując zakwaszenia organizmu i gorsze wchłanianie składników pokarmowych. Jeśli jeszcze nie przestraszyliśmy Was wystarczająco, to pora na informacje o najcięższym kalibrze – wraz z bakterią Helicobacter pylori, sól została uznana za winną wrzodów żołądka i dwunastnicy, a naukowcy w dalszym ciągu prowadzą dochodzenie nad jej udziałem w powstawaniu nowotworu żołądka.

Jak skutecznie ograniczyć ilość soli w codziennej diecie, nie tracąc przy tym walorów smakowych potraw?

Proponujemy sięgnięcie po w pełni naturalny sos sojowy, który nie tylko nada im słonego posmaku, ale również wprowadzi nutę orientu do typowo polskich dań. Zawarta w nim soja dostarcza pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B i skarbnicą pierwiastków mineralnych. Co więcej, produkty sojowe mają mało tłuszczu, więc mogą być nieodłącznym elementem diety odchudzającej.

Dla konsumentów, którzy zwracają uwagę na sól, a raczej jej ograniczoną ilość
w spożywanych produktach, Kikkoman, japoński producent sosów sojowych przygotował wyjątkową propozycję. Sos sojowy Less Salt, bo o nim mowa, to w pełni naturalny sos sojowy z ograniczoną o 43% zawartością soli. Sos powstaje w długotrwałym procesie fermentacji soi, dzięki czemu jego smaki i aromaty ma szansę się rozwinąć, a producent może zrezygnować z dodatkowych ilości soli. Co więcej, sosy Kikkoman nie zawierają żadnych substancji chemicznych, a dzięki niskiej zawartości soli są również zalecane do spożycia przez osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym.

W ofercie Kikkoman znajdziemy szereg sosów sojowych takich jak uniwersalny sos sojowy Kikkoman, naturalnie warzony sos sojowy ze zredukowaną zawartością soli, czyli Kikkoman Less Salt, a także słodki sos sojowy Kikkoman i sos bezglutenowy. Zależnie od preferencji
i potrzeb można je dowolnie stosować do tradycyjnych zup, mięs, ryb i sałatek,
lub zastępować nimi zwykłą sól. 

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl