Steki z antrykotu wołowego z czerwoną cebula i sosem na bazie Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
przepis
Steki z antrykotu wołowego z czerwoną cebula i sosem na bazie Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
Składniki:
1 kg antrykotu wołowego
5-8 łyżek oleju rzepakowego
(do posmarowania mięsa)
2 gałązki świeżego rozmarynu
czarny młotkowany pieprz (lub ziarna do grubego zmielenia/zgniecenia)
sól morska do smaku
Pozostałe składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
4 czerwone cebule średniej wielkości
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka przecieru pomidorowego
lub ketchupu
3-4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju chili lub 2 łyżeczki Tabasco
40-50 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
pieprz świeżo mielony do smaku
sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso wyjmij z lodówki około 30 minut wcześniej, by miało temperaturę pokojową,
a następnie oczyść je ze zbędnego tłuszczu
i włókien.
Pokrój polędwicę na kawałki o grubości około 4 cm. Oderwij listki rozmarynu i wymieszaj
z olejem. Pomaruj dokładnie każdy stek mieszanką, posyp szczyptą pieprzu i soli morskiej i odstaw na kilka minut. Steki połóż na bardzo mocno rozgrzanej kratce grillowej.
Piecz do wymaganego stopnia wypieczenia
– średnio/medium około 10 minut. Wystarczy
obrócić tylko raz.
Podczas, gdy steki się grillują, przyrządź sos. Pokrój cebulę w grube pióra lub ćwiartki
i porządnie podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wsyp łyżeczkę brązowego cukru, dodaj 2-3 łyżki octu balsamicznego
i odparuj, mieszając. Następnie dodaj olej chili lub Tabasco i whiskey Jack Daniel’s, całość wymieszaj i odparuj. Dopraw sos świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Podawaj steki na sosie z czerwoną cebulą
i Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, posypane młotkowanym czarnym pieprzem i solą morską.
Nadesłał:
ComPress1
|