Stewia sposób na ogranicznie cukru
Nadmierne spożywanie cukru sprzyja otyłości, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i zachorowania na choroby układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała właśnie nowe stanowisko dotyczące rekomendowanej dawki codziennego spożycia cukru. Od teraz WHO uważa, że z cukru może pochodzić nie więcej niż 10% proc. wszystkich kalorii jakie zjadamy. Według nowych norm dorosła kobieta o przeciętnej wadze może zjeść około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70 g (o cztery więcej). W samej półlitrowej coli znajduje się, aż 10 ły
Aktualnie wg specjalistów z Wielkiej Brytanii większość Brytyjczyków zjada więcej cukru niż jest zalecane. Niestety w diecie dzieci średnio, aż 15% kalorii pochodzi z cukru, u dorosłych 11,6%.
Ograniczenie cukru w naszej diecie wydaje się nie lada wyzwaniem. Jednym ze sposobów jest zastąpienie go zdrowym odpowiednikiem takim jak stewia.
Co to jest stewia?
Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe) będące wyśmienitą alternatywą dla cukru. Substancje te są ok. 300 razy słodsze od cukru, ale nie są przyswajane przez organizm człowieka i z tego względu mają zero kalorii.
Stewia posiada szereg zalet: pochodzenie roślinne, 0 kalorii, słodsza od cukru 300 razy. Do słodzenia wystarczy użyć minimalnej ilości. Stewia sprawdza się w pieczeniu i gotowaniu, gdyż wykazuje odporność na wysoką temperaturę - do 220 ° C nie traci na słodkości. Nie powoduje próchnicy zębów. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Jest zdrowa ze względu na zawartość wapnia, potasu, magnezu, żelaza, silnych antyoksydantów, witaminy C i kwas foliowego. Bezpiecznie mogą ją spożywać cukrzycy.
Jako pierwsza stewię w przemyśle spożywczym zaczęła używać Japonia, już w latach siedemdziesiątych. W USA roślina zaczęła robić karierę w latach 90-tych. W Unii Europejskiej dopiero w listopadzie 2011 Komisja Europejska wydała oficjalne rozporządzenie potwierdzające bezpieczeństwo stosowania stewii w 31 kategoriach żywnościowych, w tym napojach, deserach, słodyczach i słodzikach.
Aktualnie ze stewii są produkowane słodziki w płynie, tabletkach, proszku i w kryształkach. Dzięki tym formom jest uniwersalna i można ją stosować do słodzenia wszystkiego.
Niektórzy jako wadę stewii postrzegają jej posmak. Austriacka firma Reisenberger GmbH we współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności i Technologii z wiedeńskiego Uniwersytetu Nauk Rolniczych opracowała produkt będący wynikiem 5 letnich badań. Tak pojawił się Natusweet, w którym stewię połączono ze erytrytolem uzyskując bardzo dobry smak. Erytrytol to słodka substancja występująca np. w kukurydzy i winogronach.
W Polsce mamy już bogaty asortyment słodyczy, w których cukier zastąpiono zdrowym, naturalną alternatywą. Słodycze słodzone smaczną stewią oferuje STEWIARNIA. Niektóre produkty słodzone stewią zdobyły nagrody na międzynarodowych konkursach dzięki doskonałemu smakowi i walorom zdrowotnym, przykładem są czekolady Cavalier.
Autor: Beata Straszewska, właścicielka sklepu Stewiarnia.pl - stewia, słodycze ze stewią, naturalny słodzik - natusweet
Nadesłał:
taora
|