Studenckie lato z menu pod ręką
Śniadanie w biegu, obiad w fast foodzie, przekąski w formie słodyczy i spore ilości kanapek. Tak przedstawia się portret typowego studenta oraz jego menu. Teraz, gdy nadszedł czas wakacji i letnich wypraw, należy zadbać, aby posilanie się w ramach studenckiego budżetu było bardziej odżywcze.
Unilever Food Solutions inspiruje, jak tanio i zdrowo zjeść, szczególnie w okresie letnim. Podpowiada, jakiemu menu warto się przyjrzeć.
Menu pod lupą
Tryb życia młodych osób rządzi się swoimi prawami. Ciągły pośpiech, duża dawka stresu, brak czasu sprawiają, że bardzo często studenckie menu nie jest bogate w wartości odżywcze, które powinny być dostarczane każdego dnia. Jednak, jak pokazują wyniki ogólnoświatowego World Menu Report, przygotowanego na zlecenie Unilever Food Solutions, świadomość konsumentów, również studentów, się zmienia. Przygotowany na zlecenie Unilever Food Solutions w ośmiu krajach świata, w tym w Polsce, raport pokazuje, że jedząc poza domem, konsumenci chcą wiedzieć więcej na temat dań proponowanych w menu, składników potraw i źródła ich pochodzenia. Co więcej, bardzo istotna okazuje się znajomość wartości odżywczej poszczególnych dań oraz wiedza na temat bezpieczeństwa żywności. Aż 88% Polaków chce mieć szansę otrzymania dodatkowych informacji przed wybraniem dania z menu. Wynika to z dążenia konsumentów do prowadzenia zdrowszego trybu życia oraz dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych. Dlatego, wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, powstała autorska inicjatywa Unilever Food Solutions, czyli Program Menu Bez Tajemnic. Jego celem jest „odtajnienie" menu w restauracjach, barach, stołówkach. To program, zachęcający restauratorów i właścicieli lokali gastronomicznych do umieszczania w kartach menu dodatkowych informacji na temat wartości odżywczej rekomendowanych dań.
Sekret znany studentowi
Dzięki Programowi Menu Bez Tajemnic również studenci będą mogli zweryfikować własne decyzje i posiłki spożywać świadomie. W Bistro Melon,
w warszawskiej Szkole Głównej Handlowej, menu odkryło swoje karty. Każda z pozycji w menu posiada dodatkowe informacje o wartości odżywczej - ilości GDA (wskazane dzienne spożycie), kalorii, tłuszczu, białka, węglowodanów, a wszystko po to, aby staranniej dobierać posiłki „Szczególnie cieszy nas fakt, że lokal gastronomiczny z przeznaczeniem dla studentów był tak bardzo zainteresowany Programem Menu Bez Tajemnic. Liczymy na to, że takich miejsc będzie więcej" - mówi Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.
Plan domowego menu
A co mają zrobić studenci, którzy nie wybierają się do restauracji czy innego lokalu, a chcą, by ich jedzenie było zdrowe? Co zrobić, żeby w studenckiej kuchni nie było nudno? Jakie potrawy przygotowywać w okresie letnim? Unilever Food Solutions podpowiada: wakacje to doskonały czas, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. Jeśli nasz budżet nie pozwala na jedzenie w restauracjach czy innych jadłodajniach, możemy przygotować dania w domu z sezonowych warzyw i owoców. Można również wyhodować własne warzywa i trzymać w kuchni świeże zioła. Dodanie ich do przygotowywanych potraw da im doskonały smak. Owocowe śniadania, odżywcze mięsne obiady przygotowane na bazie aromatycznych ziół oraz skromne i lekkie kolacje w postaci sałatek to doskonała propozycja na upalne dni. Jedzenie powinno dostarczać energii, zatem lepiej zjeść w ciągu dnia 5 mniejszych posiłków, niż ogromną porcję makaronu czy pizzy późnym wieczorem. Gotowanie i jedzenie powinno być przyjemnością. Zadbajmy, aby dodatkowo dostarczało nam odpowiednich składników odżywczych, tak ważnych do codziennego funkcjonowania.
Więcej informacji na www.menubeztajemnic.pl oraz na fanpage'u Tajemnice restauracji na Facebooku.