Sushi i jego rodzaje. Co dobrego oferują smakoszom krakowskie restauracje?
Sushi to bez cienia wątpliwości najbardziej znana i najpopularniejsza potrawa tradycyjnej kuchni japońskiej. Mimo tego, że nie wywodzi się sensu stricte z samej Japonii, lecz z Chin, to właśnie ona najlepiej reprezentuje upodobania kulinarne mieszkańców dalekiej Japonii.
Sushi jest bowiem zdrowe, pożywne, smaczne oraz występuje w tak licznych wariantach, że każdy miłośnik kuchni egzotycznej znajdzie wśród nich coś dla siebie. Jakie rodzaje sushi w Krakowie możemy zamówić w restauracji lub z dostawą do domu?
Sushi to bez cienia wątpliwości najbardziej znana i najpopularniejsza potrawa tradycyjnej kuchni japońskiej. Mimo tego, że nie wywodzi się sensu stricte z samej Japonii, lecz z Chin, to właśnie ona najlepiej reprezentuje upodobania kulinarne mieszkańców dalekiej Japonii. Sushi jest bowiem zdrowe, pożywne, smaczne oraz występuje w tak licznych wariantach, że każdy miłośnik kuchni egzotycznej znajdzie wśród nich coś dla siebie. Jakie rodzaje sushi w Krakowie możemy zamówić w restauracji lub z dostawą do domu?
Skąd w Japonii wzięło się sushi? W czym tkwi jego fenomen?
Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która składa się z marynowanego wedle specjalnej receptury ryżu oraz innych składników, wśród których dominują surowe ryby, owoce morza, warzywa i charakterystyczne dodatki, w tym wodorosty, marynowany imbir i wiele innych. Z uwagi na swój prozdrowotny charakter, znakomity, oryginalny smak oraz egzotykę, potrawa ta szybko zyskała ogromną popularność poza granicami rodzimej Japonii. Sushi od dobrych kilku lat święci prawdziwe triumfy także w Polsce, gdzie powstają kolejne restauracje sushi w Krakowie i innych większych miastach.
Pierwsze wzmianki o sushi pojawiły się już w roku 718. Przyjmuje się, że potrawa ta powstała na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong na terenie dzisiejszych Chin. Sushi bezpośrednio wywodzi się więc z Azji, ale zostało rozpropagowane w Japonii, którą umownie uznaje się dziś za jego kolebkę. Kraj Kwitnącej Wiśni to także miejsce, w którym sushi jada się praktycznie codziennie. Japończycy kochają jego delikatny smak, naturalność oraz prozdrowotne właściwości. Wielu z nich jest także święcie przekonanych, że to właśnie dzięki regularnemu jedzeniu sushi zawdzięczają swój młody wygląd i długowieczność, której my, Europejczycy, na razie możemy im tylko pozazdrościć.
Najpopularniejsze rodzaje sushi i ich nazwy
Zdecydowanie najbardziej znanym i kojarzonym z sushi jego rodzajem są Maki. Słowo to w języku japońskim oznacza po prostu „rolować” i świetnie oddaje charakter tego wariantu. Maki to bowiem zrolowane, zawinięte w cienkie akusze nori (czyli wodorostów) sushi złożone z ryżu i dodatków w postaci np. kawałków ryby, owoców morza czy warzyw. Inną znaną odmianą sushi są także Nigiri. Są to owalne porcje ryżu z cienką warstwą wasabi oraz położonym na górze kawałkiem surowej ryby, krewetki, ośmiornicy lub japońskiego omletu. Warto wiedzieć, że to właśnie Nigiri są uznawane przez Japończyków za jedną z najbardziej bazowych form sushi.
Innym, popularnym wariantem, który oferuje niemal każda restauracja sushi w Krakowie, są Futomaki. Jest to nieco bogatszy pod względem składu wariant maków, który składa się z czterech różnych dodatków – mogą to być np. owoce morza, ryby, grzyby i inne, w bardzo różnych kombinacjach i zestawieniach. W restauracjach i gotowych zestawach sushi w Krakowie spotkać można także nieco mniej znane Tempura maki. Są to maki w cieście, smażone na oleju, które posiadają chrupiącą, pyszną skórkę. Inari sushi to natomiast również smażone na oleju sakiewki z tofu, które w środku są wypełnione zaprawionym ryżem.
Artykuł powstał we współpracy z Haiku Sushi – najlepsze sushi Kraków w różnych wariantach.
Nadesłał:
slawek
|