Sushi małymi kroczkami wkracza do Europy


Sushi małymi kroczkami wkracza do Europy
2012-01-11
Azja kontynentalna zapoczątkowała danie, które albo pokochamy albo znienawidzimy.

Mowa tu o Sushi, tak typowa japońska potrawa wywodzi się z dzisiejszych Chin. Początki ów dania sięgają około IV wieku przed naszą erą. Niegdyś oryginalna nazwa potrawy to „sumeshi”. „Su” to sos vinegar, natomiast „menshi” to ryż. Jednak wskutek zbyt pospiesznego wymawiania skrócono ów sumenshi do znanego sushi. Dopiero w VIII wieku danie dotarło do Japonii, w której to preferowano jedzenie surowej ryby razem z ryżem, nie tak jak jadano w Chinach. Jednakże wiek XVIII ukształtował sushi jakie znamy i cenimy my europejczycy.

Danie od momentu powstania zmienia swoją formę. Kraje żyjące głównie z rybołówstwa miały problemy z przechowywaniem ryb. Szybkie psucie się powodowało, że nie były zdatne do jedzenia. Zaczęto solić ryby, przekładając je ryżem, tak aby przeszły proces fermentacji, co trwało nawet do trzech lat. Dzięki temu ów mięso mogło być spożywane wiele tygodni, a nawet miesięcy po połowie. W taki sposób powstawały pierwsze formy modnego dziś sushi. Jednakże nie przypominało dzisiejszego przysmaku. Czy można sobie wyobrazić iż ów danie było podawane bez dodatku ryżu, który dziś jest głównym składnikiem? Jednak, tak było sama surowa ryba bądź małże marynowane same przyprawiane bardzo kwaśno. Proces przygotowywania od tamtego czasu bardzo się zmienił, wynaleziono ocet winny, którego używano razem z ryżem do procesu fermentacji, który znacznie się skrócił. Dodawano również warzywa, które nadawały aromat potrawie. Dziś każdy region Japonii może się pochwalić swoją niepowtarzalną odmianą sushi, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Obecnie sushi zaskakuje nas swoją różnorodnością. Ryba nie musi być surowa, może być duszona, gotowana bądź marynowana. Można podawać ją z warzywami a także z omletem. Jednakże do sushi podawany jest także sos sojowy do maczania kawałków dania, wasabi czyli chrzan o żywym zielonym kolorze (bardzo ostry) oraz marynowany imbir. Biały dodatek tworzy całość z rybą, lecz samo doprowadzenie rybiego mięsa do gotowości spożycia przestało wystarczać. W ten sposób ludzie zaczęli przywiązywać większą wagę do podawania sushi i wszystkiego co jest z tym związane. Zaczęto rozwijać sztukę dekoracji kawałków ryby i owoców morza. A do finalizacji rybich arcydzieł używane są kawałki owoców, warzyw, a także kwiaty. Wszystko zależy od nastroju przybierającego i materiałów jakimi dysponuje.

Bez względu na lata, na których się skupimy analizując powstawanie sushi, najważniejszy jest efekt końcowy. A także radość płynąca z możliwości dekoracji w zgodzie ze swoim gustem i nastrojem. Dlatego też sądzę, iż Sushi zaspokoi nawet najwybredniejsze gusta potencjalnych smakoszy.

Sushi jako najpopularniejsza potrawa w Japonii podbiła również Europę w tym Polskę. Tylko w samej stolicy jest około 300 restauracji sushi.

Nadesłał:

Weronika1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl