Światowy Dzień Pieczenia – przepisy na ciasta w orientalnym stylu


Światowy Dzień Pieczenia – przepisy na ciasta w orientalnym stylu
2018-05-15
Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 18 maja. Eksperci Jasmeen wiedzą, że to święto ma na celu nie tylko promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich.

Dlatego przygotowali sprawdzone przepisy na ciasta, z których mogą skorzystać nawet te osoby, które nigdy w życiu niczego nie upiekły. Takie święto to przecież doskonała okazja, aby po raz pierwszy spróbować swoich sił w kuchni.

Ciasto z Sezamellą o smaku Waniliowym

Składniki na ciasto:

·         niecała szklanka mąki pszennej

·         4 jajka

·         paczka margaryny (200g)

·         3 łyżki Sezamelli o smaku waniliowym marki Jasmeen

·         pół szklanki cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

·         1 łyżka masła

·         pół tabliczki gorzkiej czekolady

·         2 łyżki mleka

·         sezam do posypania

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem, dodaj miękką margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i Sezamellę. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia i piecz około 30 min. Na koniec roztop czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej polewy, następnie ozdób nią ciasto.

Ciasto z tahini na zimno

Biszkoptowy spód:

·         35 g mąki pszennej

·         50 g cukru

·         2 jajka

Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem, do puszystej masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wylej masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkoptowy spód piecz przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Krem sezamowy:

·         200 g białej czekolady

·         250 ml śmietany kremówki 30%

·         300 g serka mascarpone

·         50-80 g tahini marki Jasmeen (ilość zależna od upodobań)

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj pastę tahini i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz masę z kremówką. Na sam koniec dodaj mascarpone, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Kremową masę nałóż na ostudzony spód. Włóż na 6-7 godzin do lodówki.

Smacznego!

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl