Sylwestrowe przyjęcie last minute


2015-12-29
Zaprosiłaś na sylwestra gości, a 31 grudnia pracujesz? Nie masz czasu na przygotowanie posiłków, a trzeba jeszcze posprzątać mieszkanie i samemu odpowiednio przygotować się na przyjęcie? Stworzenie smacznych potraw jest jeszcze możliwe!

Krótki czas na urządzenie przyjęcia nie jest powodem do paniki. Pierwsze, co powinniśmy zrobić, to przygotowanie odpowiedniego planu działania i zrobienie niezbędnych zakupów. Nic tak nie dezorganizuje pracy, jak brakujący w ostatniej chwili składnik. Gdy mamy wszystkie niezbędne produkty możemy zabrać się do pracy.

Smak na ciepło

W przypadku pożegnania starego roku tradycja odgrywa już znacznie mniejszą rolę niż ma to miejsce przy przygotowywanej tydzień wcześniej Wigilii. Z tego właśnie powodu możemy sobie pozwolić na bardziej różnorodne menu. Ze względu na fakt, że impreza ta trwa zwykle całą noc, warto przygotować coś ciepłego do zjedzenia. Tu najlepiej postawić na tradycyjny rosół lub flaki, które są momentalnie gotowe do podania. Sprawdzić mogą się również wszelkiego rodzaju makarony – są smaczne, szybkie w przygotowaniu i sycące. Przy wybieraniu potraw na ciepło warto postawić na dania, które stosunkowo szybko i łatwo można podgrzać. Dzięki temu będziemy mogli zaserwować swoje potrawy w dowolnym momencie, unikniemy również siedzenia w kuchni przez zbyt dużą część tej magicznej nocy.

Przekąski zawsze pod ręką

 Bardzo ważnym elementem menu każdej imprezy sylwestrowej powinny być zimne przekąski. Najlepiej sprawdzą się poręczne, drobne produkty, takie jak mięsa, sery i warzywa, a także mini-szaszłyki. – Dobrym pomysłem na urozmaicenie tzw. finger-foodów jest umieszczenie na stole kilku miseczek z różnymi sosami. Pozwoli to naszym gościom dobierać smaki wedle uznania – mówi Łukasz Kotaniec, członek zarządu firmy Kotaniec, producent sosów Folwark. Stół na całonocną zabawę można wzbogacić także o inne, proste dania, np. sałatka cezar. Dla przyspieszenia przygotowań możemy użyć gotowego do podania dressingu. Przy tworzeniu sylwestrowego menu należy również wziąć pod uwagę fakt, że tego typu imprezy zwykle zakrapiane są alkoholem. Umiejętnie skomponowany zestaw potraw pozwoli uniknąć bólu głowy następnego dnia i sprawi, że wkroczymy w nowy rok pełni energii.

Coś na słodko

Gdy dzień przed sylwestrem spędzasz w pracy, nie warto bawić się w skomplikowane ciasta wymagające wielu godzin przygotowań. Najlepiej jest pomyśleć o smakołykach, które nie wymagają pieczenia, np. desery na bazie serka mascarpone doprawione odpowiednimi przyprawami i podawane w pucharach. Jeśli jednak koniecznie chcesz coś upiec, spróbuj czegoś, co można przyrządzić jedynie za pomocą miksera. Przykładem takiego deseru może być na przykład szybkie i smaczne ciasto marchewkowe.

Nadesłał:

Core PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl