Szef Kuchni Restauracji Morellino poleca: tradycyjny zakwas na wielkanocny żurek


2014-04-17
Żurek to tradycyjne polskie danie i żelazny punkt menu podczas wielkanocnych posiłków w polskich domach. Udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, żurek rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Jego bogaty aromat i charakterystyczny smak sprawiają, że jest jedną z ulubionych potraw Polaków.

Tradycyjny żurek przygotowany na domowym zakwasie jest niezrównany w smaku i zapachu. Nieskomplikowana receptura sprawia, że można go z łatwością przyrządzić samodzielnie. A żurek ugotowany z własnego zakwasu zachwyci bogactwem smaków. Nasze babcie i prababcie kisiły zakwas na żurek w kamiennych garncach. Zalewały żytnią mąkę, ciepła, przegotowaną wodą i wszystko razem dobrze mieszały. Zwykle dodawały też kilka ząbków rozgniecionego czosnku, niekiedy skórkę razowego chleba – w zależności od upodobań i receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Naczynie okrywały czystą ściereczką i stawiały w ciepłym miejscu. Po kilku dniach zakwas był gotowy  - smakował kwaskowato, pachniał przyjemnie i zachęcał do gotowania żurku.

W Głęboczku żurek gotujemy na prawdziwym zakwasie, robionym przez nas. Dziś zdradzę przepis na nasz zakwas

 

Składniki:

·      1 kg  mąki żytniej  BIO "na żurek"

·      3 litry wody

·      4 ząbki czosnku

·      4 liście laurowe

·      4 ziela angielskie

·      ½ kromki razowego chleba na zakwasie

 

Wykonanie:

 

Wodę przegotować i przestudzić, aż będzie letnia. W kamionkowym garnku zmieszać mąkę z letnią wodą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chleb, liście laurowe oraz ziele angielskie. Odstawić zakwas na 4-5 dni i przechowywać go w temperaturze pokojowej. Po ukwaszeniu, zakwas można  przelać do butelek lub słoików i przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

 

Smacznego!

Szef Kuchni Marian Frankowski.

Szczegółowe informacje na temat Głęboczek Vine Resort & SPA oraz informacje
o Restauracji Morellino, znajdują się na stronie www.gleboczek.pl

Nadesłał:

MCConsultants

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl