Szefowie kuchni z Gdyni w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!
Dwóch adeptów sztuki kulinarnej z gdyńskich restauracji, Marcin Popielarz oraz Jan Kilański znaleźli się w gronie półfinalistów tegorocznej edycji globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef,organizowanego od lat przez kultową włoską markę wody S.Pellegrino.
Gdyńskie osobowości
Marcin Popielarz od początku swojej kariery związany jest z Trójmiastem. Obecny Head Chef gdyńskiego Białego Królika pracował wcześniej w Wave Restaurant w Sheratonie w Sopocie oraz Mercato Restaurant w hotelu Hilton w Gdańsku. Popielarz doświadczenie zdobywał także w wykwintnych restauracjach w Wielkiej Brytanii i w Norwegii m.in. Maaemo w Oslo, odznaczoną aż trzema
gwiazdkami Michelin.
Więź z morzem wyraźnie widać w przygotowanej przez niego potrawie konkursowej, czyli śledziu marynowanym w stylu rybackim podawanym z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy i koperku. „Największą inspiracją dla mnie jest tradycyjna polska kuchnia oraz rodzime produkty Moja praca sprawia mi przyjemność i daje satysfakcję. W kuchni zawsze staram się kierować mottem: „Jesteś tak dobry, jak twój ostatni serwis”. To motywuje mnie do nieustannego udowadniania sobie, że w swojej pracy mogę być coraz lepszy” – opowiada Marcin Popielarz.
Jan Kilański swoje doświadczenie zawodowe wyniósł nie tylko z gdyńskiej restauracji Główna Osobowa, gdzie jako head chef pracuje od roku. Wcześniej związany był z dwiema warszawskimi restauracjami – Kaskrut Bistro i Restaurant Concept. Umiejętności rozwijał także w Hiszpanii – w Restaurante Dos Cielos w Barcelonie oraz Restaurante Santceloni w Madrycie.
Potrawa, którą młody szef kuchni przygotował w ramach konkursu, to polski królik w żurawinowym sosie hoisin i kokosowej glazurze, podawany z suszonym śledziem w sosie z hibiskusa, emulsją z buraka i trawy żubrowej oraz ziemniakiem pieczonym w gęsim tłuszczu. „Moje podejście do jedzenia jest wręcz obsesyjne. Wszystko w życiu podporządkowałem pracy oraz sztuce kulinarnej. Szczególnie interesuje mnie technika i metamorfoza. Każdego dnia staram się być coraz lepszy. Wierzę, że w rozwoju umiejętności nie istnieją żadne granice” – tłumaczy Kiliański.
Wyjątkowe jury z polskim akcentem
S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni – utalentowanych i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie oraz sposobie podania potrawy. Inicjatywa, w pełni wpisująca się w misję marki S.Pellegrino, ma na celu wspieranie ich rozwoju, jak również – rozwoju wysokiej klasy gastronomii – fine dining.
Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować jeszcze dwóch wyjątkowych szefów kuchni: Miłosz Grabowski z restauracji Pod Różą w Krakowie oraz Łukasz Wącirz z restauracji Avocado w Poznaniu. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którym zasiadają wybitni szefowie kuchni z kilku krajów, m.in. Wojciech Modest Amaro, szef kuchni Atelier Amaro, pierwszej restauracji w Polsce odznaczonej gwiazdką Michelin.
„Jestem bardzo zadowolony, że z 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. To dowodzi, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby – chętne do doskonalenia swoich umiejętności i polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój – widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów – który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku” – mówi Amaro. Wyłoniony w październiku zwycięzca weźmie udział w finale, który odbędzie się w czerwcu 2018 r. w Mediolanie.
Nadesłał:
wiska
|