Szparagowy zawrót głowy
Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy.
Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością.
Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i kreatywności. Przydadzą się również aromatyczne zioła i przyprawy, np. Tymianek Appetita lub Gałka muszkatołowa Appetita, które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu.
Makaron ze szparagami i pieczarkami
Składniki:
· 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
· mała cukinia
· pęczek zielonych szparagów
· pół małej czerwonej cebuli
· 6-7 pieczarek
· 100 g twardego sera np. parmezan
· pół łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita
· szczypta Gałki muszkatołowej Appetita
· sól i Pieprz biały mielony Appetita do smaku
· 4 łyżki oliwy lub masła
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.
3. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
4. Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.
Smacznego!
Nadesłał:
KMC
|