Sztuka suszenia


2016-05-04
Suszenie owoców jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Traktujemy nią zioła, grzyby, warzywa i owoce. Cały proces polega na odparowaniu wody, przez co owoc traci nawet 75% płynu. Jednak czy owoce w takiej postaci organizmowi odpowiednich składników?

Sama słodycz

Utrata wody w owocach powoduje, że są one znacznie słodsze i bardziej intensywne w smaku. A co za tym idzie są najlepszym zastępcą wysokokalorycznych, słodkich przekąsek. Szczególnie wtedy, kiedy najczęściej po nie sięgamy – czyli podczas pracy. Suszone owoce w pracy nie muszą towarzyszyć nam wyłącznie jako prosta przekąska. Są idealnym dodatkiem do owsianki, płatków czy jogurtu.

Wartość suszenia

Nie zapominajmy też, że suszone owoce są często polecane przez specjalistów jako składnik zbilansowanej diety. Wspomagają prawidłowy metabolizm oraz pozwalają zaspokoić głód na dłuższy czas. Na tym ostatnim szczególnie zależy nam w pracy. Ich ogromnym atutem jest także wpływ na kondycję fizyczną i umysłową. To kolejny dowód na to, że owoce w pracy to nie tylko forma zaspokojenia głodu, ale także pomoc dla jej efektywności.

Wybierz naturę

Obecnie, w większości przypadków do suszonych owoców dodaje się dwutlenek siarki. Jego zadaniem jest konserwacja, zapobieganie przed rozwojem pleśni, bakterii i drożdży oraz zapobiega ich ciemnieniu. To czy w owocach znajdują się konserwanty najłatwiej poznać po morelach, te bez ich dodatku są bardziej brązowe.

Idealnym przykładem są nasze owoce. W trosce o naszych klientów zapewniamy owoce suszone tradycyjnymi metodami, bez ulepszaczy. Take a Fruit dokłada wszelkich starań, by dostawa suszonych owoców do pracy służyła polepszaniu zdrowia i samopoczucia pracowników.

Chcesz wiedzieć więcej? - http://www.takeafruit.pl/produkt/owoce-suszone

 

Nadesłał:

Take a Fruit

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl